Někdo dršťkovou polévku nesnáší, jak jsem onehdy slyšela jednu paní povídat. Náhodou jsem pak v obchodě narazila na dršťky za příznivou cenu a hned jsem dostala na polévku chuť. Uvědomila jsem si právě, že dršťková polévka k večeři nemusí být moc kalorické jídlo, protože dršťky neobsahují žádné sacharidy, ale jen bílkoviny a 4% tuku. Navíc mají spoustu vitaminů a minerálů. Proto se taky syrové nečištěné dršťky dávají jako krmivo domácím mazlíčkům.
Domácí dršťková polévka je dnes na jídelníčku i lepších restaurací. Patří totiž k tradičním pokrmům naší kuchyně. Její vegetariánská náhražka se dá připravit z hlívy.
Suroviny: 600g hovězích drštěk (čištěných a předvařených), 1 větší cibule, 2 lžíce oleje, 2 lžíce mleté sladké papriky, 2 lžičky soli, půl lžičky mletého pepře, 1 lžička majoránky, 2 stroužky česneku, 3 lžíce hladké mouky, kostka masoxu.
Postup: Dršťky jsem vložila do cedníku a ještě je několikrát propláchla. V hrnci s nepřilnavým dnem jsem na oleji krátce osmažila jemně nakrájenou cibuli, do ní jsem vmíchala mletou papriku a hned jsem přidala dršťky. Po krátkém opečení jsem je poprášila hladkou moukou a důkladně promíchala. Pak jsem do hrnce nalila tři hrnky vody, přidala kostku masoxu, česnek, pepř a sůl a za občasného míchání jsem dršťky vařila, až byly měkké. Občasné míchání a kontrola jsou nutné, dršťky se snadno přichytí na dno hrnce. Další vaření trvalo dobrých 40 minut, proto jsem byla ráda, že jsem na vaření použila hrnec, v němž se nic nepřipálí. Nakonec jsem polévku doplnila půl hrnkem vody, dochutila majoránkou a ochutnala. Byla výborná. Ta delší doba vaření stála za to!
Domácí dršťková polévka není zas až tak moc energeticky vydatná, když se nepřežene její zahuštění moukou. Z uvedeného množství drštěk připravíte 3 velké talíře polévky. Pečivo jako příloha, ale jen menší kousek, by mělo stačit.
Přeju dobrou chuť! Vaše