Někdo se bojí vnitřností a odmítá je, zejména játra, konzumovat. Ale játra obsahují bohatství minerálních látek a vitaminů. Vnitřnosti jsou z hlediska nutriční hodnoty kaloricky vyvážené, obsahují malé množství tuku. Kdo chce snižovat hmotnost, měl by toho využít.
Drůbeží játra s pórkem lze udělat snadno a rychle buď z jater krůtích anebo kuřecích. Krůtí játra jsou samozřejmě větší a kompaktnější, jsou měkká za trochu delší dobu. U přípravy drůbežích jater je důležitou podmínkou nesolit a nepepřit před úpravou, ale až úplně nakonec. Kdybychom játra osolili hned, ztvrdla by.
Suroviny: 500 g kuřecích nebo krůtích jater, 1 lžička drceného pepře, 2 lžíce oleje, 1 lžička soli, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce worčestrové omáčky, kousek pórku ( 150g).
Postup: Játra očistím, odblaním, větší kusy rozkrojím. Teprve potom játra operu a nechám osušit na papírovém ubrousku. Dokonale osušená játra vložím na rozpálený olej a asi 10 minut opékám pozvolna ze všech stran do červenohnědé barvy. Omastek na pánvi razantně stříká, protože jsou játra vlhká. Vhodné je proto použít na pánev síto určené k zabránění vystřikování omastku. Po 10 minutách restování přidám bílou část pórku na kolečka nakrájenou, vše posypu lžičkou pepře, přidám sójovku a worcester, a ještě asi 5-10 minut restuji. Až jsou játra měkká a šťáva se vypařila, pánev odstavím a játra vyjmu na talíř. Výpek zaliju 2dl vody, krátce povařím, vhodím zbytek nakrájené zelené natě pórku a úplně nakonec šťávu osolím.
Na talíře naservíruji játra s přílohou, přeliju šťávou z výpeku a ozdobím čerstvou zeleninou. Drůbeží játra s pórkem patří k mým oblíbeným pokrmům k večeři či k obědu. Jako příloha jsou vhodné vařené brambory, pokrmu jsou 4 porce.
Přeji dobrou chuť!