Dušená kapusta patří k mým oblíbeným jídlům. Má sice některé nepříjemné důsledky jíst tuto nadýmavou zeleninu, na druhé straně kapusta obsahuje spoustu užitečné vlákniny a má vysoký obsah luteinu příznivého pro žlutý bod oka. A ochrana očí je důležitá. Postup přípravy z čerstvé hlávky je sice trochu zdlouhavý, ale často si kapusty nakrájím tolik, abych část spařené kapusty mohla zmrazit a využít při dalším vaření v jiném termínu. A tak může být dušená kapusta zase pro příště a její příprava pak zabere méně času.
Postup: Hlávku kapusty o váze zhruba 900 g očistím, odstraním špatné listy a hlávku opláchnu. Pak ji rozkrojím napůl a vykrojím košťál. Zbytek nakrájím na jemné nudličky, které sypu do většího hrnce. Mezitím dám vařit vodu a vřelou vodou nakrájené nudličky kapusty spařím. Po několika minutách vodu scedím. Potom pokrájím velkou cibuli a na lžíci oleje ji osmažím dorůžova ve větším kastrolu. Vsypu spařenou zcezenou kapustu, osolím lžičkou soli, opepřím a dusím pod pokličkou za občasného zamíchání a podlití asi půl hrnkem vody. Až je kapusta trochu měkká, trvá to zhruba 15 minut, v půl hrnku vody pak rozkvedlám lžíci celozrnné mouky a přiliju ji ke kapustě. Kapusta zhoustne, je pak třeba ji míchat, aby se nepřipálila a hlídat alespoň 20 minut, aby se mouka provařila. Nakonec podle chuti přidám 1-2 utřené stroužky česneku a lžíci worčestrové omáčky.
Libové vepřové maso třeba z plecka osolím (1 lžička soli), posypu kmínem a vložím na pekáč. Maso podliju půl hrnkem vody a upeču klasickým způsobem v troubě.
Suroviny: hlávka kapusty o váze zhruba 900g (bude z ní asi 500 g nakrájené), 2 lžičky soli, 1 lžička mletého pepře, 1 velká cibule, 1-2 stroužky česneku, lžička worčestrové omáčky, 1 lžíce celozrnné mouky, ½ kg libového vepřového plecka, 1 lžička kmínu.
Dušená kapusta s vepřovým masem je českým klasickým pokrmem a servírovaná s bramborami se určitě jednou za čas může sníst. Uvedené množství stačí pro 5 osob.
A co vy, dáte si taky? Vaše