Dušená mrkev je tradičním českým pokrmem, který většinou milují malé děti a u některých láska k tomuto zeleninovému pokrmu přetrvá až do dospělosti. Moje mamka do ní někdy ke konci dušení přidala trochu zeleného hrášku a byla to skvělá barevná a zdravá kombinace.
I když je syrová mrkev zelenina s nízkou energetickou hodnotou a nízkým glykemickým indexem, tento způsob úpravy zvyšuje glykemický index. Má proto dušená mrkev GI vyšší, než stejné množství mrkve syrové
Postup: 4 větší mrkve nastrouhám na hrubém struhadle. Nastrouhanou mrkev vložím do kastrolu s nepřilnavým dnem, zaliju hrnkem vody, přidám lžičku soli a dusím pod pokličkou zhruba 15 minut na mírném ohni.
Pak v půl hrnku vody rozkvedlám lžíci hladké mouky, tento takzvaný kvedlánek vliju do mrkve a za občasného míchání (je třeba hlídat, aby se nepřipálila) dusím ještě 15 minut. Udušenou mrkev případně podle potřeby zředím troškou vody a přisladím podle chuti sladidlem (1-2 lžičky).
Suroviny: 4 větší mrkve (400g), 1 lžička soli, 1 lžíce hladké mouky, 1-2 lžičky sladidla na vaření.
S masem dušeným na hořčici a s vařeným bramborem jako přílohou chutná dušená mrkev báječně. Úprava masa nebo zeleniny dušením s minimálním přídavkem tuku je podle mého názoru velmi zdravá. S ohledem na vyšší glykemický index takto upravené mrkve by dávka uvařená z uvedeného množství měla stačit pro 4 osoby.Tak ať vám chutná!
Vaše
Mrkev je možné zahustit i nastrouhanou syrovou bramborou místo mouky . Takto zahušťuji veškeré zelí a dušenou zeleninu .
Pavla
Pavlo! Tento způsob zahušťování neznám a rozhodně ho vyzkouším. Díky za dobrou připomínku a nápad! Adéla