Kolegyně z práce Renata si doma ráda připravuje tuto bezmasou specialitu. V plastové krabičce si pak přinese dušený lilek s mrkví do práce a dělá s tím ostatním velké chutě. Zeptala jsem se jí nedávno, jak na to, a Renatka mi ochotně dala recept.
Teď si nosím do práce podobný bezmasý oběd i já. Všichni se diví, co mi to na talíři tak krásně voní. Přitom nutriční hodnota tohoto oběda je vynikající. Vždyť dušený lilek a zdravá mrkev mají nízkou energetickou hodnotu a příznivý glykemický index. Stačí jen nepřejídat se a dodržet malé množství přílohy.
Postup: Lilek omyji, nakrájím na půlcentimetrové plátky a rozložím na papírové ubrousky, aby se vypotil. Asi po 20 minutách nakrájím osušené plátky lilku na kostičky. Mrkev oloupu a nakrájím na tenká kolečka.
Na pánvi rozpálím lžíci oleje a vložím kostičky lilku. Lilek orestuji ze všech stran po dobu asi 5 minut, pak přidám kolečka mrkve a bez přidání vody směs zeleniny dál dusím při mírné teplotě asi 20 minut. Je-li potřeba, přidám ještě půl až celou lžíci oleje. Měkkou zeleninu osolím, opepřím a pokapu worčestrovou omáčkou.
Suroviny: menší lilek nebo půlka většího (200 g), 1 větší mrkev (150g), 1-2 lžíce oleje, špetka soli, špetka pepře, lžička worčestrové omáčky.
Z uvedeného množství připravím dušený lilek s mrkví pro 1 osobu. K mrkvovému lilku je vhodnou přílohou například vařená rýže basmati nebo stačí kousek celozrnného pečiva.
Dobrou a zdravou chuť! Vaše