Dušený špenát celá naše rodina miluje. Vždyť je to naše domácí superpotravina! Škoda jen, že při užívání některých léků proti závažným onemocněním není konzumace špenátu doporučována.
Když dušený špenát plánuji uvařit, koupím si nejraději kvalitní listový špenát mražený granulovaný, ovšem bez další úpravy ochucením. Tu si raději udělám sama. Taky zahušťování špenátu kupovanou jíškou nepoužívám, špenát zahuštěný jíškou z čerstvého másla je mnohem lepší. Důležité je vědět, že aby si špenát zachoval po dušení pěkně zelenou barvu, nesmí se dusit dlouho, ale jen nezbytně nutnou dobu.
Jak na to: V kastrolu s nepřilnavým povrchem rozpustím kousek másla, vhodím na to lžíci hladké mouky a intenzivně míchám, až vznikne kašovitá hmota. Až kaše zřídne, vznikne světlá jíška a tu pak dál stále míchám, až dostane zlatavou barvu. Poté kastrol odstavím, na jíšku vysypu granule mraženého špenátu a 1 lžičku soli. Špenát vložím do kastrolu bez rozmrazování a nechám ho na horké jíšce v pohodě pomalu částečně rozmrazit. Hmotu v kastrolu zaliju hrnkem vody, přidám rozmačkaný stroužek česneku, lžičku worčestrové omáčky a za občasného zamíchání dusím pod pokličkou asi 10 minut. Pozor! Špenát během dušení prská a pšouká, je třeba ho dusit pod pokličkou a při zamíchání pokličku rychle nadzvednout a hned pak přiklopit. Nakonec přiliju 100ml smetany, ještě minutku povařím, dochutím a odstavím.
Suroviny: 1 vrchovatá lžíce hladké mouky, kousek másla (30g), 450g mraženého listového špenátu, lžička soli, stroužek česneku, lžička worčestrové omáčky, 100ml smetany na vaření (12 %tuku).
Dušený špenát mám nejraději s bramborovým knedlíkem a kouskem hovězího masa. Výborný je i jako bezmasý pokrm s bramborem a vejcem vařeným natvrdo nebo smaženým jako volské oko.
Když mi náhodou trocha dušeného špenátu zbude, jásám. Plním s ním palačinky nebo k němu přidám trochu strouhaného eidamu a špenátovo-sýrovou náplň dávám do taštiček z listového nebo kynutého těsta, dalších variací je spousta. Toto množství je určeno aspoň pro 4 osoby. Dobrou chuť!
Vaše