V loňském létě jsem si oblíbila dýňové lasagne v mikrovlnce. Báječné, zdravé jídlo z těstovin, v kombinaci s dalšími ingrediencemi s nízkým glykemickým indexem. Pokud mám potřebné suroviny předem připraveny, například dýňové pyré, je příprava lasagní velmi snadná a rychlá, což ocení určitě každý kuchař a kuchařka.
To, že jsou dýňové lasagne vařené v mikrovlnce znamená, že jejich příprava je velmi rychlá, není nutné ani vlastnit obyčejnou troubu nebo troubu v letních vedrech zapínat. Podmínkou vaření v mikrovlnce je vlastnit misku z varného skla, která má obdélníkový nebo čtverhranný tvar takových rozměrů, že se vejde do mikrovlnné trouby (moje miska má rozměry 18 x 24 cm) .
Postup: Uvařím 400g vydlabané nakrájené dýně na pařáku v kastrolu s vodou. Vařím asi 20 minut, až je dýně měkká. Pak ji z pařáku vyjmu na na talíř, rozmačkám vidličkou a nechám vychladnout. Na přípravu lasagní lze použít i takto upravenou dýni mraženou. Mezitím, co se dýně vaří, orestuji narychlo na lžíci oleje na pánvi žampiony, které jsem nakrájela na plátky. Poté si v míse připravím tvarohovou náplň smícháním odtučněného tvarohu, sýra ricotta, zakysané smetany, špetky soli a 100g sýra eidam nastrouhaného nahrubo.
Pak už jen do skleněné zapékací misky hranatého tvaru vrstvím postupně: trochu rajčatového pyré na dno, plátky lasagní, na ně rajčatové pyré, plátky opečených žampionů, tvarohovou náplň, vrstvu dýně a opět plátky lasagní, rajčatové pyré atd. Takto mi vyjdou tři vrstvy pokryté plátky žampionů, tvarohové náplně a dýňového pyré. Dýňové pyré vždy okořením provensálským kořením. Vrstvení zakončím plátky lasagní, které na vrchní straně pomažu zbytkem rajčatové omáčky.
Naplněnou zapékací misku přikryju pečicím papírem, který zatížím porcelánovým talířem, a vše vložím do mikrovlnné trouby, kterou nastavím na nejvyšší výkon na dobu 17 minut.
Suroviny: 2 lžíce oleje, 500g žampionů, 400g dýně hokkaido, 1 lžíce provensálského koření, 250g odtučněného tvarohu, 100g sýra ricotta, 100g kysané smetany 8%ní, sůl, 100g sýra eidam (tučnost 30%), 400g rajčatového pyré, suché těstovinové lasagne 8 kusů (160g).
Všechny suroviny na dýňové lasagne mají nízký glykemický index. Týká se to i těstovinových lasagní, které jsou vyrobeny z italské semolinové pšenice. Na další ochucení nebo ozdobení je dobrá nať čerstvé bazalky, pokud je dispozici. Z uvedeného množství jsou porce k obědu pro 4 osoby. Tak ať Vám chutnají! Mně chutnají moc!!
Vaše