Když počítám, jakou energetickou hodnotu určitý pokrm má, musím taky vědět, jaký mám energetický příjem z jídel snězených za celý den. Pokud se snažím udržet svou váhu, musí se energetický příjem rovnat celodennímu výdeji energie. A pro hubnutí by měl být energetický příjem nižší než výdej energie na práci a pohyb. Znamená to méně jíst anebo více se hýbat.
Energetická hodnota potravin se vyjadřuje v kilokaloriích-kcal a navíc se zároveň přidává vyjádření v kilojoulech-kJ, což je hodnota přibližně 4,2 krát vyšší.
Zdravý dospělý člověk má mít denní energetický příjem ve výši 2000 kcal, což je 8400 kJ.
U diet se určuje maximální energetický příjem podle na váhy, stáří, pohlaví a zdravotního stavu člověka. Například nemocniční diety běžně počítají na den :
-příjem energie 1760kcal/ 7400kJ a 225 g sacharidů = diabetická dieta,
-příjem energie 600kcal/ 2500kJ a 50 g sacharidů = nejpřísnější redukční dieta pod dohledem lékaře.
Redukční diety mají obvykle od 1500 kcal/ 6 300 kJ a 175 g sacharidů a méně.
Pro silné hubnutí příjem energie 850 kcal/ 3500 kJ a dávka sacharidů kolem 100 g.
Pro hubnutí i správné stravování má být energie z přijatých potravin rovnoměrně rozdělena během dne. Měli bychom jíst 5-6 krát denně.
A záleží na tom, jaké množství energie z potravin čerpáme v jednotlivých denních jídlech. Například snídaně a večeře mohou dodat po 20 procentech energie, oběd 30-35 % energie, dvě až tři malé svačiny zhruba po 10-15 % energetického příjmu.
Jak já se snažím rozložit energetický příjem během dne, ukazuje má následující tabulka. Ale tabulka mi udává jen maximální dávky, které se snažím nepřesáhnout.
A jak jste na tom vy, spočítáte si někdy, kolik máte energetický příjem za den?