Treska je mořská ryba, jejíž maso je velmi zdravé, obsahuje nejméně tuku. Z méně tučných mořských ryb se většinou vyrábí rybí filé, které mám ráda v jakékoliv úpravě. Málo tučné rybí filety mají mnoho předností. Kromě toho, že mají nízký energetický obsah, jsou vhodné i ve stravě dětí a starších lidí, protože neobsahují kosti. Nevýhodou rybího filé je někdy velký obsah vody, což ovlivňuje způsob zpracování rybího masa a kvalita výrobce.
Gratinované rybí filety lze připravit nejen pro dny všední, ale i sváteční.
Co na to: 400 g filé z aljašké tresky, 1 naťová cibulka, 2 rovné lžíce strouhanky – 40g, 2 lžičky koření na ryby nebo mletý pepř a kmín, 50g ztuhlého másla, zelená petržel, půlka citronu, lžička oleje.
Jak na to: Rybí filety rozložím na papírový ubrousek, aby rozmrzly. Ubrousek pravidelně měním a filety obracím, aby voda z mražených filetů vytekla. Mezitím připravím směs na gratinování. Do misky elektrického sekáčku vložím nahrubo nakrájenou cibulku i s natí, přidám strouhanku, koření a nať petrželky. Vše sekáčkem nahrubo rozmělním, nakonec ještě přidám tuhé máslo.
Pokud použité koření neobsahuje sůl, osušené porce ryby osolím. Pak je rozložím na pekáč předem vytřený kapkou oleje. Na povrch ryb navrstvím gratinovací směs, kterou pokapu šťávou z citronu. Zapékám v troubě vyhřáté na 200oC zhruba 20 minut.
Gratinované rybí filety jsou pokrmem vhodným pro všechny generace strávníků. Jen konzumací mořských ryb dostaneme do těla užitečné a zdravé omega mastné kyseliny.
Z uvedeného množství surovin lze připravit 3 větší nebo 4 menší porce. Jako ozdobu volím plátky citronu, vhodná příloha je vařený brambor.
Ať vám chutná!!!