
Pokrmy s houbami jsem se naučila připravovat tehdy, když už kuchyně podle tradičních receptů přestala chutnat a nápady, co vařit, už došly. Hlíva se zeleninou je bezmasý pokrm, který je neotřelý, a přitom zdravý a jednoduchý. O tom, jak je hlíva dobrá pro zdraví, jsem už psala. Do zeleninové směsi dávám jen silnostěnnou papriku zelené nebo žluté barvy, protože červená paprika obsahuje moc cukru.
Hlíva se zeleninou je dobrá s rýží nebo bulgurem. Je taky možné teplou směsí pomazat krajíc opečeného chleba, na povrchu posypat strouhaným sýrem a zapéci. Doporučuji!!
Postup: Kloboučky hlívy nakrájím na nudličky a tlusté nožičky odkrojím. Nakrájenou hlívu properu na sítku, nechám okapat a vložím na cibuli podušenou na lžíci oleje. Okořením mletým pepřem, osolím. Až houby pustí šťávu, dusím je pod pokličkou ve vlastní šťávě po dobu 30-40 minut. Když je hlíva změklá, přidám nadrobno nakrájenou papriku, krátce podusím, a nakonec vmíchám rajčatový protlak. Hotovou teplou směs odstavím a podávám s přílohou, nebo ji mažu na plátky chleba nebo grahamové veky a posypu strouhaným sýrem.
Co na to: 400g hlívy (po očištění asi 300g), 1 lžíce oleje 2 velké zelené nebo žluté silnostěnné papriky, 1 cibule, sůl, mletý pepř, 50g rajčatový protlak, případně 50g eidamu nebo nivy (nemusí být).
Hlíva se zeleninou může být chutné bezmasé jídlo doplněné přílohou a podávané k obědu. Moc dobře se dá také podávat s krajícem chleba nebo na topince jako pomazánka a na povrchu posypat sýrem. Strouhaný sýr neobsahuje žádné cukry, jen zvýší energetickou hodnotu hlívové pomazánky.
Množství podle uvedených surovin stačí pro 4 osoby.
Tak dobrou chuť!
1 porce=1/4, 361kJ, 86kcal, 11,3g sacharidů