Když koncem podzimu přestanou růst hříbky a v lese najdete už jen klouzky, bedly nebo fialové čirůvky a václavky, je dobré nasbírat pár kousků od každého druhu a z houbové směsi uvařit voňavé houbové rizoto.
Tento recept využívám pravidelně na dovolené nebo na chalupě, když nečekaně najdu hromádku hub. K přípravě oběda i večeře využívám někdy na houbové rizoto malou masovou konzervu, kterou mívám vždy v zásobě pro strýčka Příhodu a použiju ji, když nemám trochu šunky.
Postup: Čerstvé houby očistím, nadrobno nakrájím a na sítku propláchnu vodou. Na pánev naliju olej a na rozpáleném osmažím dorůžova velkou nakrájenou cibuli. Mezitím dám vařit rýži, používám buď rýži parboiled nebo zdravější rýži basmati. Rýži vařím klasickým způsobem, ale jen 10-15 minut, a potom ji scedím. K podušené cibulce nasypu nakrájené houby a dále dusím. Během dušení houby okořením pepřem a lžičkou sladké papriky. Pak přidám vepřovou šunku nakrájenou na kostičky nebo libové vepřové maso z konzervy, když jsem na chalupě. Asi po 20 minutách, až se voda z hub téměř odpaří, přisypu uvařenou rýži, podle chuti dosolím nebo okořením a vše dusím ještě 20-30 min pod pokličkou při velmi mírné teplotě. Houbové rizoto na talíři sypu nejraději najemno nakrájeným nebo nastrouhaným uzeným sýrem.
Suroviny: 300-400g hub, 2 lžíce oleje, 1 velká cibule, 250g rýže basmati, 1 lžička mletého pepře, 1 lžička mleté sladké papriky, 100g vepřové šunky, 1 lžička soli, 150g uzeného sýra.
Takto připravené houbové rizoto nádherně voní a chutná tak, že dostanete brzy chuť vydat se do lesa a najít další houby. Uznávám, že uzený sýr je pro dietu velký přepych, ale v tomto jídle ho miluju. A sýr má přece nízký GI! Pro 4 jedlíky.
Přeju dobrou chuť! Vaše
1 porce=1/4: 1983kJ, 474kcal, 56.6g sacharidů