Houbový salát z Jidášova ucha

Jidášovo ucho po namočení a uvařeníDostala jsem pro mne neznámou houbu Jidášovo ucho. Prý u nás roste na odumřelých větvích bezu černého a dá se sbírat po celý rok. Já jsem však Jidášovo ucho ještě nikdy v lese neobjevila. Je totiž schovaná v úžlabí větví, kam se většinou sběrači hub moc nedívají. Tato ale pochází z vietnamské tržnice a stála prý pakatel. Co s ní? Rozhodla jsem se udělat houbový salát.
Houby, zelenina a sýr, to jsou ingredience na houbový salát, které mají minimální obsah sacharidů a nízký GI. Tato kombinace je v dietě na zhubnutí vynikající. Navíc Jidášovo ucho má kromě jiných účinků na zdraví posilovat imunitu a je ceněno pro vysoký obsah minerálů.

Postup: Houby namočím večer den předem. Nabydou neskutečně moc, je lepší namočit je v misce, než natěsnat do čtvrtlitrového hrnku. Druhý den vodu po namočení nevylévám, ale vodu přiliju, a houby povařím 20 minut v osolené vodě. Až zchladnou, nakrájím je na kostičky, stejně jako papriky a plátkový sýr. Přidám ostatní ingredience, promíchám a nechám hodinku zaležet.

Suroviny: 50g sušených hub, 2 zelené silnostěnné papriky (300g), 1 lžička soli, půl lžičky mleté papriky, půl lžičky mletého pepře, 1 lžička sladidla, 1 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 200g plátkového sýra s tučností do 30%, 3 lžičky kečupu slazeného sladidlem, např. stévií.

S trochou kečupu, sladkého či pálivého, a s celozrnným pečivem jako přílohou, je pro mě houbový salát z Jidášova ucha mňamka. Energetická hodnota jedné porce není vysoká. Teď jen hlídat si množství přílohy. Houbového salátu jsou 3-4 porce.
Dobrou chuť!
Vaše

1 porce=1/4: 811kJ, 193kcal, 9.6g sacharidů