Hovězí špička 1 porce

Hovězí špička naservírovaná na talířiHovězí špička patří mezi nejchutnější části hovězího masa, proto není tak snadné ji obstarat. Její maso je tak chutné, že o něm kdysi natočili můj oblíbený zamilovaný film. A pokrm Tafelspitz, neboli tabulová špička, miloval a proslavil rakouský císař Franz Josef I. A co pochází z Vídně, patří vlastně i české kuchyni.
HovězíKvětováŠpičkaTajemství přípravy pokrmu Tafelspitz spočívá v jednoduchém pomalém vaření masa, koření, zeleniny a případně kostí, aby masový vývar byl co nejbohatší. Příprava je tedy snadná a jednoduchá, kvalita masa je prvořadá. Ve které části těla hovězího skotu je hovězí špička umístěna, dobře znázorňuje obrázek, který jsem si našla na internetu.

Co na to: Hovězí květová špička asi 750g nebo jiné kvalitní hovězí či telecí maso, 1 lžíce oleje, cibule, bobkový list 2 ks, celý pepř, necelé 2 lžičky soli, půl lžičky mletého pepře, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru (nemusí být), 1 pórek, nať pažitky, jablečný křen podle chuti.

Jak na to: Maso se vaří v celku, proto je vcelku i osolím a opepřím. Na pánvi rozpálím lžíci oleje a maso na něm ze všech stran orestuji. Orestované maso vložím do hrnce. Hrnec by neměl být moc veliký ani malý, maso musí však být ponořeno. Při nízké teplotě vařím maso pomalu skoro 3 hodiny, dokud není měkké. Vodu průběžně doplňuji podle potřeby, ze stěn a dna hrnce seškrabuji dovnitř případné usazeniny vzniklé vařením. Ke konci vaření vývar z masa ochutnám, zda je dost slaný. Měkké maso i zeleninu vyjmu na teplé místo.
Nejprve se může podávat silný masový vývar s nudlemi nebo knedlíčky. Já si však vývar vychutnám až druhý den jako samostatný chod spolu s pečivem. Teplé maso se krájí kolmo na masová vlákna a podává se nakrájené na plátky a obložené krájenou vařenou zeleninou. Jablkový křen stačí připravit z kousku nastrouhaného křenu a dvou jablek, špetky soli a citronové šťávy, pokud ho máte rádi.

Vídeňská hovězí špička je dietní, jednoduchý a zdravý pokrm, který vám bude určitě chutnat! Z uvedeného množství surovin jsou 3 až 4 porce. Trochu sacharidů je obsaženo jen v zelenině a v jablečném křenu. Jako příloha se hodí brambory nebo pečivo v malém množství, s maximálním obsahem 50g sacharidů.
AdelaPodpisVaše

1 porce=1/4: 1253kJ, 299kcal, 15g sacharidů