hovězí steak s pepřovou omáčkou na talíři

Hovezi steak ze svíčkové na talířiHovězí steak ze svíčkové s pepřovou omáčkou nedělám tak často, ale ingredience na něj stojí za to aspoň pro výjimečnou příležitost obstarat.
Správně se pepřová omáčka dělá s malým přídavkem alkoholu. Ale alkohol jsem vynechala, stačí mi máslo a smetana do omáčky. Pepř na maso a do omáčky je nejlépe čerstvě nadrtit. Nejlepší je pepř zelený, může být i pepř čtyřbarevný.

Suroviny: 400g hovězí svíčkové, 2 lžíce oleje, půl lžičky soli, půl lžičky drceného pepře, kousek másla (20g), 100ml kysané smetany 11%ní, petrželka nebo salát na ozdobu.

Postup: Váleček hovězí svíčkové nakrájím na silnější špalíky masa. Vyjde mi 5 až 6 steaků.Maso slabě naklepu z obou stran, potřu lžící oleje a okořením drceným čtyřbarevným pepřem. Maso vložím do uzavíratelné dózy a nechám v chladu uležet.
Půl hodiny před přípravou maso vyndám z lednice, aby se přizpůsobilo teplu. Na menší pánev dám lžíci másla a čekám, až se máslo rozpálí. Pak na pánev vložím připravené steaky a zprudka je opeču z obou stran. Na každé straně peču 3-4 minuty, po otočení masa na druhou stranu steaky osolím.
Opečené maso vyjmu na talíř, výpek podliju 100ml vody, podle chuti ještě opepřím a po chvíli přidám 100ml kysané smetany. Omáčku na pánvi povařím 8-10 minut a míchám, aby na pánvi nezůstaly připečené okraje.

Hovězí steak ze svíčkové z tohoto množství surovin vyjde pro 2-3 osoby k obědu.
Hovězí svíčková má asi o 2 % méně tuků a díky tomu i nižší obsah kalorií než vepřová svíčková. Proto je přídavek másla a smetany do omáčky vhodný, zároveň však nutriční hodnotu hovězího steaku pepřová omáčka zvýší. V tomto případě radím, pokud chcete zhubnout, vynechte omáčku na steak. Jako příloha k tomu jsou nejlepší bramborové hranolky v omezeném množství.
VašeAdelaPodpis

1 porce=1/3: 1233kJ, 294kcal, 1.9g sacharidů