hrachová kaše na talíři

hrachová kaše na talířiHrachová kaše je pokrm, který na jídelním lístku v restauraci nenajdete. Je málo oblíbená asi proto, že hrách nadýmá a proto jíst hrachovou kaši je dobré během víkendu nebo delšího pobytu mimo veřejnost. Nadýmavost luštěnin lze zmírnit jejich namáčením dopředu a přidáním vhodného koření. Luštěniny se proto tradičně ochucují tymiánem nebo majoránkou.
Nadýmání neboli flatulence způsobují někomu značné problémy, proto luštěniny a hrachová kaše nejsou vhodné pro toho, kdo si je tohoto problému vědom.

Suroviny: 150g žlutozrnného půleného hrachu, 1 velká cibule 140g, 2 lžičky soli, 2 lžíce oleje, 1 rovná lžíce hladké mouky, lžíce worčestrové omáčky, lžička tymiánu.

Postup: Hrách jsem si pro jistotu odvážila, aby ho nebylo moc ani málo. Na osobu stačí 50g suchého půleného hrachu.
Ve větším hrnci jsem hrách několikrát propláchla a v páté vodě jsem ho nechala nabobtnat přes noc. Zbylou vodu jsem slila, hrách ještě promyla a zalila vodou asi na 2 prsty nad úroveň hrachu. Přidala jsem sůl a uvedla obsah hrnce do varu. Během prudšího varu hrách několikrát vzkypěl. Hrách se proto vaří bez pokličky! Je důležité vzniklou pěnu sebrat naběračkou a odstranit. Poté jsem podle potřeby přilila skleničku vody, přidala lžičku tymiánu a při mírné teplotě vařila dál do změknutí. Trvalo to asi 45-50 minut, přestože hrách byl půlený a předem namočený. Změklý vlažný hrách jsem rozmixovala na jemnou kaši tyčovým mixerem přímo v hrnci. Mixování není nutné, ale pomáhá snížit nadýmavost, protože rozruší vlákninu hrachu obsaženou nejvíc ve slupce.
V kastrolu s nepřilnavým dnem jsem na lžíci oleje spolu se lžící mouky umíchala růžovou jíšku. Až byla jíška hotová, přidala jsem k ní rozmixovaný hrách a směs jsem za stálého míchání povařila 10 minut.
Mezitím jsem na pánvi na lžíci oleje opekla nakrájenou cibuli, vyjmula jsem ji do misky a na stejné pánvi jsem později opekla libovou šunku. Hotovou kaši jsem dochutila solí a worcestrovou omáčkou. Hrachovou kaši jsem naporcovala na talíře a ozdobila lžící osmažené cibule.

hrachová kaše na talíři s klobásouHrachová kaše je dobrá samotná jen tak s cibulkou, dobré je doplnit ji řezem kyselé okurky nebo opečenou libovou šunkou, kouskem uzeného, kdo může, dá si opečenou klobásku. Jako nezbytná příloha k luštěninám má být krajíček chleba jako přídavek sacharidů. Je to proto, že hrách má nízký glykemický index. Hrachová kaše z uvedeného množství stačí pro 3 jedlíky.
Dobrou chuť!
 
1 porce=1/3: 1090kJ, 260kcal, 38g sacharidů