Dostala jsem spoustu zimních jablek a některá z nich byla pomačkaná a začala se kazit. Proto mě napadlo rychle je zpracovat a zavařit jablka ve vlastní šťávě. Měla jsem na to zhruba 1,30 kg jablek nakrájených na čtvrtiny, bylo to asi 10 velkých jablek.
Jablka ve vlastní šťávě jsou bez přidaného cukru a lze je během roku zpracovat na cokoliv, nejraději dělám jablečný závin nebo třeba celozrnné šátečky plněné jablky.
Co na to? Zhruba 1,30 kg jablek, 3 šroubovací láhve 0,6-0,7 l s víčky, 1 dl octa.
Jak na to: Tři sklenice o objemu 0,6 l důkladně vymyju včetně šroubovacích víček. Sklenice nechám 5 minut sterilovat v mikrovlnné troubě.
Omytá jablka oloupu, rozčtvrtím a vykrájím jadřince. Zhruba 1,30 kg jablek poté nastrouhám nahrubo. Případnou jablečnou šťávu uvolněnou strouháním odliju. Nastrouhanými jablky plním suché láhve pomocí lžíce tak, aby vrstva jablek sahala asi 4cm pod okraj sklenic. Přitom vrstvu jablek mírně pomocí lžíce upěchuji.
Pak kouskem čistého hadříku namočeného v octu otřu okraje sklenic a víčka. Steriluji v mikrovlnné troubě při výkonu 540W každou sklenici 6 minut, tedy 3 sklenice po dobu 18 minut. Až sklenice vychladnou, pro jistotu tento postup sterilizace ještě jednou zopakuji. Když během sterilace v mikrovlnce z některé sklenice slyším unikat vzduch, v pohodě ji z trouby vyjmu, víčko utáhnu a pokračuji dál ve sterilizaci.
Tradiční způsob sterilace v zavařovacím hrnci trvá podle starého návodu 30min při 85 oC a hodí se pro zavaření 6-7 sklenic.
Zavařit jablka ve vlastní šťávě je možné kdykoliv od jejich sklizně během celé zimy, až do konce února, dokud jsou jablka ještě k požití, velmi však záleží na tom, o jaký typ a odrůdu jablek jde.
Vaše Adéla