Kamarádka Jarka mi vyprávěla o známé, jejíž muž jí rád pouze zdravá jídla a sám si vaří sladký jáhlový nákyp. Přiznám se, že já osobně jáhly nemiluji a donedávna jsem z nich žádný uvařený pokrm nejedla. Vím, že jáhly jsou jednou z mála obilnin, které neobsahují bílkovinu lepek a využívají se hlavně v bezlepkové dietě. Obsah sacharidů mají jáhly vysoký, stejně jako glykemický index. Je zajímavé, že cizokrajný kuskus se dnes vaří častěji a má přibližně stejné nutriční parametry jako jáhly. Zatímco u nás pěstované proso a z něho jáhly nejsou na jídelníčku tak často. Jáhlový nákyp lze připravit sladký, chutnal by určitě dobře oslazený medem, který dříve staročeská tradiční kuchyně znala jako jediné sladidlo. Já jsem použila práškové sladidlo FAN na bázi steviol-glykosidů, a ovoce do nákypu obměňuji podle toho, co seženu. Už jsem pekla jahelník s meruňkami, s jablky, se švestkami. Švestkový jahelník mám nejraději.
Jáhlový nákyp – jahelník jsem si oblíbila a peču ho zvlášť často v létě. Na pečení užívám malou mikrotroubu, do níž se vejde skleněná miska právě na toto množství surovin na jahelník. Nemusím tedy ve vedru rozehřívat velkou troubu Do mé malé mikrotrouby používám skleněnou zapékací misku o rozměrech asi 16 x 22 cm.
Co na jáhlový nákyp: 150 g jahel (cca 3/4 hrnku), 1/2 hrnku mléka (125 ml), 1 měkký tvaroh 250g, 2 vejce, 2 lžíce másla, 4 lžičky sladidla, podle chuti lžička mleté skořice, 10 čerstvých nebo kompotovaných švestek (300g). (Lze výhodně použít švestky zavařené ve vlastní šťávě – viz můj jiný příspěvek)
Jak na nákyp: Jáhly properu studenou vodou na sítku, pak je vložím do kastrolu s nepřilnavým dnem a 2-3 krát je spařím vřelou vodou. Před vařením se musí jáhly vždy několikrát spařit horkou vodou, aby nebyly hořké!! Při vaření je nutné odstraňovat pěnu. Tato operace ze semen odstraní nechutné a žluklé tuky. Ke spařeným jáhlám přiliju hrnek vody, osolím a zlehka míchám, na mírném ohni vařím zhruba 15 minut. Až se voda vypařila, přiliju půl hrnku mléka a za občasného zamíchání vařím ještě 10 minut. Pak nechám uvařené jáhly vychladnout. Mezitím tvaroh vyklopím do misky a utřu ho se 2 lžičkami sladidla a trochou másla na krémovitou směs. Švestky rozpůlím a vypeckuji.
Vlažné jáhly promíchám v hrnci s vejci, se 2 lžičkami sladidla a lžící másla. Když mám čas, rozdělím vejce na žloutky a bílky a z bílků přidám k jáhlám ušlehaný sníh. Malou zapékací misku na jahelník vymažu zbylým máslem a větší polovinu jáhel do ní rozprostřu. Na povrch rozetřu oslazený tvaroh a na něj rozložím půlky švestek řeznou stranou nahoru. Druhou polovinu jáhel přikryju švestky. Směs na povrchu urovnám a vložím do trouby. Peču v mikrotroubě 10minut na obě strany, pak 30 min peču jen zespodu. Nebo peču v běžné troubě asi 50 minut, až je povrch nákypu zbarven dozlatova. Upečený jahelník rozdělím na šest porcí.
Sladký jáhlový nákyp se švestkami je tak dobrý a voňavý, že chutná i odpůrcům této tradiční staročeské obilniny i zdravé kuchyně. Není přeslazený, protože sladidla není zbytečně moc, sladká je i samotná ovocná náplň! A kdo chce a může, může si nákyp pocukrovat.
Z uvedeného množství surovin upeču jáhlový nákyp právě pro 6 osob. Ochutnejte ho taky!
Vaše
Nutriční hodnota pro 1porci:
1 porce=1/6: 966kJ, 230kcal, 33.3g sacharidů