Místo poháru se šlehačkou si v období sklizně jahod připravuji málo tučný jahodový dezert s ricottou. Dezerty z ricotty se připravují v Itálii slané i sladké, krémem z ricotty tam plní trubičky, dorty a různé jiné zákusky. Samotná ricotta má trochu zvláštní chuť, ale kombinací ricotty s kvalitním bílým jogurtem (samozřejmě netučným) můžeme nahradit šlehačku, která má podíl tuku podstatně vyšší.
Jahody jsou naším žádaným domácím ovocem, které má nízký glykemický index. Ty české jsou mnohem sladší než předčasně sklízené jahody z dovozu. Malé množství jahod v dezertu osvěží, přejídat bychom se jimi rozhodně neměli. Připravit si tento jahodový dezert je velmi jednoduché a je prima, že jahody v něm se konzumují čerstvé.
Postup: Ricottu vyklopím do misky, přidám jogurt, sladidlo a vidličkou našlehám hustý krém. Misky na dezert vyložím čtvrtkami jahod, jahody překryju krémem z ricotty a dozdobím lístky meduňky s jemným citronovým aroma.
Co je třeba: 100 g krémového sýra ricotta, 200 g hustého bílého jogurtu, lžička sladidla, 6 větších jahod, lístky bylinek na ozdobu.
Jahodový dezert s ricottou chutná nejlépe vychlazený, je možné připravit i verzi s cukrem, jak si kdo může dovolit.
Přeji dobrou chuť!
Sýr ricotta neznám, nechutná jako naše pomazánkové máslo. Ten dezert zkusím, jahody se mi na zahradu zatoulaly jen lesní, ty zahradní obnovím až na podzim. Ale všude kolem mne už je českých jahod dost.
Díky za komentář. Ricotta samotná má trochu zvláštní chuť.Je to tím vysokým obsahem bílkovin. Naše české pomazánkové máslo je o dost tučnější. Adéla