Kapusta je naše domácí zelenina a nejvíce ji využívám v kuchyni v zimním období. Je to moje oblíbená zelenina a kromě jiného z ní ráda dělám kapustové lívance. Dá se na ně využít i zbytek velké kapustové hlávky, ale záleží na počtu jedlíků. Kdo má kapustu rád jako já, určitě si kapustové lívance zamiluje.
Málokdo ví, že kapusta je dobrá pro oči, protože obsahuje ve velkém množství lutein, žlutooranžové barvivo významné pro žlutý bod oka. Kapusta obsahuje i hodně vlákniny. Když nahradí v těstu na lívance část mouky, bude mít pokrm nižší glykemický index, zvlášť když bude část mouky celozrnné.
Postup: Ze čtvrtky velké kapusty vykrojím košťál a nejsilnější žebra, a pak zbytek nakrájím na tenké nudličky. Většinou je to něco kolem 300-350 g krájené kapusty, co v hrnci zaliju vařící vodou, osolím a nechám vařit necelých 10 minut. Pak horkou vodu scedím a kapustu nechám vychladnout.
V mléce rozkvedlám žloutky, přidám sůl, rozetřený česnek, pepř a mouku. Tuto rozmíchanou směs naliju na vařenou kapustu, promíchám a nakonec vmíchám sníh ušlehaný z bílků. Na pánvi rozpálím půl lžíce oleje, naliju větší naběračku těsta, těsto rozetřu po celém povrchu pánve a pozvolna smažím lívance.
Co je třeba: ¼ kapusty (400 g), česnek, majoránka, sůl, pepř, 100 g eidamu s nižší tučností, ¼ l odtučněného mléka, 2 žloutky, 100 g hladké mouky, 50 g celozrnné mouky, sníh ze 2 bílků, 5 lžic oleje.
Z uvedeného množství udělám asi 6 středně velkých lívanců, ale dá se připravit i víc malých lívanečků. Kapustové lívance jsou syté a stačí pro tři jedlíky k obědu. Masožrouti si mohou do těsta vmíchat ještě 50 g na kostičky nakrájené šunky navíc.
A pamatujte: méně, znamená více!