Kávu si denně vařím ráda a často, ale někdy dostanu chuť na výborný kávový dezert z jogurtu. Stačí na to jen málo surovin, nejdůležitější je kvalitní bílý jogurt s normální tučností. Konzumaci odtučněných a nízkotučných jogurtů je lépe se vyhnout, mnohdy neobsahují živé kultury bakterií mléčného kysání, a aby byly husté, obsahují často škrobové náhražky, tedy sacharidy. Jogurt řeckého typu je na přípravu dezertu vynikající, má však vyšší tučnost, kolem 10% tuku. Milovníkům kávy kávový dezert vřele doporučuji: je výborný a bleskově rychlý.
Jak na to: Uvedené ingredience vložím do misky, opatrně promíchám a pak jen lžičkou prošlehám. Dezert v poháru popráším troškou instantní kávy a ozdobím lístky čerstvých bylinek.
Co na to: 150g kvalitního bílého jogurtu, 1 lžička instantní kávy, 1 lžička sladidla, na ozdobu: lístky máty nebo meduňky.
Odborníci na mléčné výrobky tvrdí: Pro správné zažívání je vhodné do jídelníčku denně zahrnout jeden, lépe však dva mléčné výrobky s obsahem probiotik. Protože jsou důležitá pro správnou funkci střev. A já jsem taky zastáncem tohoto názoru.
Kávový dezert z jogurtu si dávám jako odpolední svačinu namísto uvařeného kafe. Nejenže si moc pochutnám na dezertu s minimálním obsahem sacharidů, zároveň díky kofeinu získám chuť a energii do další práce.
Moc dobrou chuť přeje