
Jak už jsem psala, někdo pórek nesnáší, jiný naopak miluje. Ten, kdo pórek miluje, musí zkusit koláč s pórkem. Příprava křehkého těsta je snadná, žádný přístroj není třeba. Důležitý je výběr tuku do těsta. Dřív jsem užívala umělý tuk hera, ale ráda ho někdy nahradím máslem nebo sádlem, pokud plánuju udělat koláč s pórkem pro hosty. Použití křehkého těsta na koláč je běžné ve Francii, kde se koláč nazývá quiche a kromě slané náplně se dává i náplň sladká. Chcete-li, těsto se dá připravit i den předem.
Těsto: Ze všech surovin na těsto zpracuji rukou v míse křehké těsto. Těsto nechám v chladu odležet, mezitím připravím náplň. Odpočaté těsto roztlačím do kulaté pájové formy o průměru 31cm. Nezapomenu povrch těsta popíchat vidličkou a prázdný korpus předpeču 15 minut v troubě vyhřáté na 180o C. Část mouky nahrazuji celozrnnou moukou, pokud ji nemám, stačí jen obyčejná hladká mouka. Pokud velkou formu nemám, vyválím těsto na plech vyložený pečicím papírem a na povrchu popíchám.
Náplň: pórek (400g očištěný, jemně nakrájený na půlkolečka) opeču na lžíci oleje, napřed tmavší část, pak světlou část pórku. Přidám sůl, mletý pepř, a dusím pod poklicí. Asi po 20 minutách restování a následného dušení je pórek změklý a bez šťávy. Nesmí se podlévat vodou! Do vlažného pórku vmíchám 100ml kysané smetany, přidám 1 vejce a zbylý bílek, nakonec směs zahustím nahrubo nastrouhaným sýrem.
Až je těsto po 15 minutách předpečeno, pomažu je na povrchu lžící kečupu, na to rozložím půlkolečka kuřecí šunky, pak šunku přikryju pórkovou směsí. Naplněný koláč peču dalších 40 minut při teplotě 180o C, až má povrch koláče zlatavou barvu.
Suroviny na těsto do větší formy o průměru 31cm: 200g hladké mouky, 50g mouky celozrnné, 125g tuku (sádla), 3 lžíce vody, 3 lžíce octa, lžička soli, 1 žloutek.
Suroviny na náplň: 400g pórku, lžíce oleje, přidat 1 vejce a zbylý bílek, 1 lžička soli, půl lžičky mletého pepře, plátky kuřecí šunky (150g), 100g ementálu, 100ml kysané 11%ní smetany, 1 lžíce kečupu bez cukru.
Na koláč s pórkem užívám velkou kulatou formu o průměru 31cm. Vrstva upečeného těsta je pak tenká a porce koláče nemají tolik mouky, tedy sacharidů. Jedna porce je i tak dost sytá a měla by na ni stačit maximálně 1/8 koláče.
Doufám, že si milovníci pórku na koláči pochutnají!!
1 porce=1/8, 1548kJ, 369kcal, 19.7g sacharidů