Švestkový koláč s celozrnnou moukou

Švestkový koláč s celozrnnou moukouKdo by neměl rád ovocné koláče. Většina receptů na ně používá obyčejnou pšeničnou mouku, ale já jsem se rozhodla, že z celozrnné to taky musí jít. Zkusila jsem udělat kynutý koláč se švestkami a těsto bylo perfektní. Bylo měkké, vláčné, zkrátka ovocný koláč z celozrnné mouky lze připravit.  Díky vyššímu obsahu vlákniny v celozrnné mouce je koláč zdravý a dodá tělu energii na mnohem delší dobu než koláč z mouky bílé.
Ale co s ovocem? Já na koláče ráda dávám švestky nebo jablka. Toto ovoce je sladké dost samo o sobě a cukr se k němu nemusí přidávat. Pokud si chci pochutnat, posypu povrch ovoce drobenkou, kterou udělám z kousku másla, dvou lžic mouky. Polovinu drobenky pak osladím cukrem, do druhé poloviny dám lžičku sladidla a svůj díl koláče si na plechu touto drobenkou posypu. Někdy zase podobným způsobem udělám posypku na koláč z mletého máku – na část koláče ji dělám s cukrem, na druhou část koláče se sladidlem.  A tak koláč z celozrnné mouky se švestkami mohu jíst společně s přáteli, kterým nabídnu koláč posypaný drobenkou slazenou cukrem, a já si pochutnávám na koláči bez cukru.

Suroviny na těsto: 1 rovný hrnek hladké mouky (150g), 1 rovný hrnek pšeničné celozrnné mouky (150g), lžička cukru, 2 vejce, 6 lžic oleje, 200 ml mléka, špetka soli, kostka kvasnic.
Ovoce a suroviny na posypku: 1 kg švestek, 100 g mletého máku, 3 lžičky sladidla nebo 3 lžíce cukru, 20 g másla.

Postup: Nejprve si připravím kvásek z droždí, lžičky cukru, 2 lžic teplé vody a lžičky mouky. Do mísy přeseju mouku, dám sůl, olej a vykynutý kvásek s mlékem a vejci. Vše zamíchám, zadělané těsto pořádně prohnětu, až se tvoří bubliny. Těsto se zdá řídké, ale při kynutí zhoustne, nemějte obavu. Nechám ho kynout cca 1 hodinu, během této doby těsto dvakrát v míse prohnětu.
Vykynuté těsto vyklopím na plech vyložený pečicím papírem a pomocí nože a navlhčených prstů je rozprostřu na celý plech. Těsto nechám ještě 5 min kynout na plechu, potom je pokladu půlkami vypeckovaných švestek. Výborné na to jsou i půlené švestky zavařené ve vlastní šťávě. Povrch švestek posypu směsí mletého máku se sladidlem (nebo s cukrem) a posypku pokladu vločkami másla. Peče se asi 45 minut  při teplotě 175 st.C.

Jestli taky milujete buchty s ovocem, vyzkoušejte můj recept na švestkový koláč z celozrnné mouky. Vlahé švestky v něm chutnají společně s mákem báječně!
Vaše
1 kousek=1/20=90g, 686kJ, 164kcal, 22g sacharidů