Kdo by neměl rád klasickou křenovku! Sladká a smetanová chuť se tak báječně hodí k čerstvému slaňoučkému uzenému, že se někdy nepřemůžu a udělám ji. Jak se vaří křenová omáčka netradičně? Cukr lze dobře nahradit sladidlem.
Křenová omáčka se sladidlem může mít ještě nižší energetickou hodnotu, když smetanu s vodou do omáčky nahradíte odtučněným mlékem. Spočítala jsem si, že množství sacharidů zůstane v této variantě přípravy přesto stejně vysoké. Proto omáčku vařím raději ze smetany. Příprava omáčky je velmi snadná a rychlá, takže ji řadím do kategorie rychlých jídel, která nezaberou moc času. Musím jen přežít čtvrthodinové stání u plotny a míchání.
Postup: Do hrnce naliju smetanu a hrnek vody a přidám lžičku soli. Do půl hrnku vody dám 4 rovné lžíce hladké mouky a rozkvedlám. Hrnec se smetanou dám na plotnu a za stálého míchání vlévám rozkvedlanou mouku. Až směs začne houstnout, znamená, že začala vřít. Zmírním pak teplotu a za stálého míchání omáčku vařím asi 15 minut, aby se mouka provařila. To je ta nejdůležitější a nejobtížnější část přípravy, stát u plotny a intenzivně míchat, aby se omáčka nepřipálila. Pak postupně přilévám vývar z uzeného masa, až vznikne omáčka požadované hustoty. Většinou spotřebuji asi ½ l vývaru. Poté vmíchám do omáčky křenovou pastu (oblíbila jsem si Křeník od Hamé), obyčejný čerstvý křen je lepší, ale většinou ho nemám. Úplně nakonec omáčku osladím sladidlem a minutu ještě vařím. Do hotové omáčky je možné dát kousek másla, pokud nepotřebujete držet dietu. Pokud chcete, můžete část omáčky osladit cukrem a zbylou část pro sebe osladit sladidlem. Alespoň já to tak dělám pravidelně.
Suroviny: ½ l vývaru z uzeného masa, 200ml smetany na vaření s tučností 10%, 4 rovné lžíce hladké mouky, 1 lžička soli, 50g křenové pasty nebo strouhaného křenu, 2 lžičky sladidla.
Křenová omáčka je v mé rodině oblíbená, většinou ji jíme s uzeným masem, ale zdravější je vařené hovězí maso. Důležité je hlídat si množství přílohy, což znamená jíst přílohové knedlíky v omezeném množství. I když se knedlíkům vyhýbám, jak můžu, ke křenovce jsou prostě nejlepší. Omáčka vystačí pro 4-5 jedlíků.
Tak dobrou chuť! Vaše