Vnitřnosti jsou dobrou složkou kaloricky vyvážené stravy. Obsahují málo tuků, dodávají tělu vitamin A, spoustu vitaminů skupiny B a minerální látky. Krůtí játra na tymiánu mají téměř nulový glykemický index a jen příloha k nim dodá tělu potřebné sacharidy, které je třeba zajistit v patřičném množství. Důležitou zásadou při kuchyňské úpravě jater je to, že játra solíme až po tepelné úpravě, jinak by ztvrdla.
Tymián považuji za jeden z nejlepších druhů koření na jakékoliv maso. Čerstvě utržený tymián příjemně voní a doma vypěstovaný a usušený je lepší než kupovaný.
Co na to: 500g krůtích jater, 2 lžičky sušeného tymiánu, 1 lžička soli, 2 lžíce oleje, 1 lžíce worčestrové omáčky, nať tymiánu na ozdobu.
Jak na to: Krůtí játra zbavím všech blan a šlach a větší kousky rozpůlím. Potom játra na sítku důkladně promyju, nechám okapat a pak vložím na půl hodiny do misky s trochou mléka. Játra z mléka vyjmu a rozložím na papírový ubrousek. Osušená játra vkládám na pánev s rozpáleným olejem a játra z jedné strany zprudka opeču, celkem asi 4 minuty. Potom játra na pánvi obrátím, intenzitu pečení snížím a jemně rozemnutým tymiánem játra posypu. Dále peču zhruba 6 minut. Poté opečená játra vyjmu na talíř, výpek na pánvi podliju hrnkem vody, osolím a přidám lžíci worčestrové omáčky. Až se množství šťávy na pánvi částečně zredukuje, vrátím játra zpět do pánve, promíchám a odstavím.
Krůtí játra na tymiánu z uvedeného množství stačí na 3-4 porce. Chutnají dobře s vařenou rýží anebo s bramborem. Jako ozdoba na talíři se hodí snítka čerstvého tymiánu. Ať vám chutná!
1 porce=1/3: 1102kJ, 262kcal, 1.9g sacharidů