Sekanou z mletého krůtího masa jsem už zkoušela, byla suchá a rozpadala se. Proto jsem se odvážila udělat krůtí karbanátky s nivou a byla jsem spokojena, snad i mí jedlíci už vícekrát.
Pohanka po uvaření vytváří slizovitou hmotu, která je ke spojení suchého krůtího masa ideální. Krůtí maso obsahuje necelých 10% tuku. Vysokotučný sýr niva způsobí, že krůtí karbanátky s nivou získají tuk i skvělou chuť.
Suroviny na 12 karbanátků: 500g mletého krůtího masa, 1 vejce, sýr niva (nebo eidam) 120g, 1 malá cibule, půl lžičky soli, půl lžičky mletého pepře, 3 lžíce spařené loupané pohanky nebo pohankové lámanky (30g), 4 lžíce oleje. 100g strouhanky (8 lžíc).
Postup: Nejprve vložím pohanku do hrnku a spařím ji vřelou vodou, nechám 15 minut stát pod pokličkou a přebytečnou vodu sliju. Z ostatních surovin jako je maso, sůl, pepř, najemno nakrájená cibule a vejce vytvořím těsto. Nakonec do těsta přidám vlažnou spařenou pohanku a nastrouhaný sýr. Z masového těsta vytvořím pomocí polévkové lžíce asi 12 koulí. Všechny koule obalím ve strouhance, zploštím do tvaru karbanátku a kladu na plech předem vyložený pečicím papírem a pokapaný 2 lžícemi oleje.
Pečení na plechu je velikou výhodou. Tento způsob je pomalejší, ale dietnější oproti smažení karbanátků na pánvi. Troubu rozpálím na 250 oC a zbylým olejem (2 lžíce) pokapu povrch karbanátků na plechu. Peču v troubě na spodní mřížce, po 15-20 minutách obracím, asi za 60 minut jsou karbanátky dozlatova osmažené z obou stran. Celiaci můžou strouhanku nahradit kukuřičnými lupínky
Krůtí karbanátky s nivou mají poněkud vyšší energetický obsah, než masové karbanátky s hlívou, ale s nivou mají pikantní chuť a jsou pro srovnání méně tučné než karbanátky z vepřového. Jedna osoba by měla sníst maximálně 2 karbanátky, aby jedla zdravě.
Pochutnejte si! Vaše