Už jsem si vyzkoušela, že díky naložení v kysané smetaně jsou kuřecí prsa s kurkumou krásně měkká a rychle hotová při úpravě na pánvi. Krůtí maso se mi zdá trochu tužší než maso kuřecí. Rozhodla jsem se proto udělat krůtí prsa s kurkumou na pekáči v troubě.
Krůtí prsa nedělám tak často, ale vím, že bývají sušší, proto jsem naznala, že kousek másla na pekáč v závěru pečení pokrmu jen prospěje. Kurkumu používám jako koření na maso často, oceňuji její pozitivní vlastnosti, jako je krásně žlutá barva i účinky na zdraví. Krůtí prsa s kurkumou se mi bez složité práce povedla!
Příprava: Důležité je maso krájet tak, aby řez byl kolmo na směr vláken, plátky silné zhruba 1cm. Nakrájené plátky jsem slabě opepřila, a bez naklepávání naložila do 12%ní kysané smetany na 2 až 3 dny a uzavřenou dózu s masem jsem nechala v chladničce.
Pak jsem maso vložila na pekáč, posypala kurkumou, osolila a dala pekáč do trouby vyhřáté na 200o C. Po 10 minutách pečení jsem plátky otočila, ještě osolila a okořenila kurkumou z druhé strany a pekla dalších 10 minut. Poté jsem prsa naposled otočila, pokladla kousky másla, podlila trochou vody, pekáč jsem přikryla poklicí a pekla jsem dalších zhruba 40 minut. Během pečení jsem seškrabovala výpek ze stěn pekáče a kontrolovala, zda se šťáva příliš neodpařila. Maso bylo po upečení krásně měkké, přitom uvnitř růžové a šťavnaté.
Suroviny: 400 g masa z krůtích prs, 150g kysané smetany, 1 lžička soli, půl lžičky mletého pepře, 1 lžička kurkumy, 50g másla.
Tato varianta přípravy krůtího masa je snadná a vyžaduje málo ingrediencí. Na krůtí prsa s kurkumou stačí mít hlavně čerstvé krůtí prso, kysanou smetanu a kurkumu. Všechny tyto suroviny neobsahují sacharidy a mají nízký GI. Bohužel energetická hodnota pokrmu je kvůli přídavku másla trochu vyšší. Z množství uvedených surovin jsou 4 porce masa. Jako příloha se hodí rýže, dobrý je i vařený brambor.
Moc dobrou chuť! Přeje