Kuře na olivách je vlastně kuře po středomořském způsobu. Symbolem Středomoří jsou nejen olivy, ale i provensálské koření, které se zejména ve Francii míchá z různých bylinek podle regionálního zvyku.
Na kuře na olivách jsem se naučila používat černé olivy, které jsou mnohem chutnější, než olivy zelené. O přednostech a nevýhodách černých oliv jsem psala v minulém příspěvku Olivy a zdraví .
Suroviny: 1 kuře 1000g (kosti odpočítat 250g), velká cibule 140g, česnek 5 stroužků 50g, půl lžičky soli, provensálské koření 4 lžičky, 130-160g černých oliv (asi 370g ve slaném nálevu ve skleničce).
Postup: celé kuře 1000g rozčtvrtím, každou čtvrtku posypu osolím a opepřím a vložím do pekáče. Pak obložím kousky nakrájené cibule a česnekem (5 stroužků) nakájeným na plátky. Vše podliju trochou vody a dám péci při teplotě 200o C.
Po 30 min pečení pekáč vyjmu z trouby, čtvrtky otočím a hojně posypu provensálským kořením. Poté ze sklenice s černými olivami sliju nálev a olivy nasypu do pekáče s kuřetem. Peču dál za občasného podlití vodou a otočení porcí kuřete, až je maso měkké. Trvá to zhruba 1-2 hodiny. Omáčka by měla být hustější, rozpečená cibulka s česnekem ji jemně zahustí.
Kuře na olivách zařadím mezi mé často používané recepty, příště jen na ně použiju pravé černé olivy, zatím jsem měla k dispozici jen olivy obarvené, ale i tak chutnalo kuře báječně. Olivy dodají šťávě z masa slanou pikantnost, jsou k mému překvapení nečekaně dobré. Jako příloha se hodí brambory nebo těstoviny, jsou to 4 porce.
Tak nechte si chutnat! Vaše
Milá Adélo, kuře na olivách jsem dnes udělala a bylo vynikající. Díky za recept! Iva