Už jsem psala, že ráda kupuju kuřecí játra, a to nejen proto, že jsou levná. Jejich příprava je totiž rychlá a nedá tolik práce. V luxusní restauraci Vám často nabídnou jako předkrm kuřecí játra na mandlích. Proč si je neudělat doma jako hlavní jídlo? Mandle dodají kuřecím játrům slavnostní atmosféru.
Postup: Játra po rozmrazení očistím od zbytků cév a blan, pak je vložím do sítka a důkladně propláchnu. Omytá játra rozložím na papírový ubrousek a nechám okapat. Mezitím na trošce oleje opeču dozlatova lupínky loupaných mandlí a dám je stranou, poté dám na pánev lžíci oleje, na němž osmažím dorůžova velkou cibuli nakrájenou na měsíčky. Pak na cibulku vhodím osušené kousky jater a dozlatova je ze všech stran orestuji. Přidám mletý pepř a lžíci worčestrové omáčky. Až se tekutina z jater na pánvi odpaří, podleju opečená játra červeným vínem a přisypu polovinu opečených mandlí. Krátce podusím a odstavím. Nakonec obsah pánve osolím. Hotová opečená játra na talíři ozdobím zbytkem opečených mandlí.
Co je třeba: 500 g mražených kuřecích jater, 1 větší cibule, 2 lžíce oleje, 1 lžíce worčestru, 1 dl suchého červeného vína, 30 g mandlových lupínků.
Kuřecí játra na mandlích podávám s rýží či s pečivem. Samozřejmě, že recept s mandlemi dělám hlavně pro výjimečné příležitosti. Ale je dobrým důvodem udělat třeba játra jako chuťovku k červenému vínu, které zbyde v načaté lahvi po přípravě pokrmu. Množství stačí pro 3 osoby.
Tak dobrou chuť a na zdraví! Vaše