Kuřecí maso v jogurtu by měl pravidelně připravovat každý, kdo to s dietou myslí vážně. Tento recept je výborný i pro přípravu masa ke grilování. Mám-li na zahrádce narostlé bylinky, nasekám je na jemno a vmíchám do jogurtové marinády. Tak je možné ochutit maso pokaždé jiným druhem oblíbené bylinky, pokud ji mám čerstvou k dispozici. Maso by se mělo nechat v jogurtu alespoň 2 hodiny odležet, pro grilování je dobré připravit kuřecí maso v jogurtu jeden až dva dny předem.
Postup přípravy: Na kuřecí maso v jogurtu kupuji nejlépe prsní nebo stehenní řízky z kuřete. Maso zbavím tuku a zbytků kůže a lehce je naklepu. Potom je ze všech stran posypu směsí koření. Jestliže kořenící směs obsahuje sůl, už maso nesolím. Otevřu kelímek s jogurtem a každý kus masa potřu z jedné strany jogurtem, vložím do připravené misky potřenou stranou dolů a jogurtem potřu i vrchní část. Tak postupně potřu jogurtem všechno kuřecí maso a naskládám je do misky, kterou uzavřu víčkem a dám do ledničky. Asi půl hodiny před podáváním rozpálím na pánvi lžíci oleje, vložím naložené maso i se zbytky použitého jogurtu a maso ze všech stran na pánvi opékám dozlatova. Jogurtová marináda vytvoří na povrchu masa jemnou krustu, takže maso je uvnitř pěkně šťavnaté a měkké a na povrchu opečené. Zbytky jogurtu se srazí na látky bílkovinné povahy a vodu, čímž se vytvoří malé množství šťávičky, která je chutná a není tučná.
Pokud chci připravit kuřecí maso zcela bez přídavku oleje, vložím je na pekáč a peču zprudka v troubě. To trvá sice o trochu déle, ale zároveň si tím usnadním přípravu masa pro více strávníků.
Suroviny pro 3-4 osoby: Půl kila kuřecích řízků, nejlépe prsních, ale mohou být i stehenní, 100-150 ml bílého jogurtu s běžnou tučností, 1 lžíce oleje, směs oblíbeného koření, případně sůl. Já nejraději používám grilovací koření a na toto množství masa stačí zhruba půl sáčku (15 g nebo 2 polévkové lžíce, jak kdo má rád).
Tento způsob přípravy kuřecího masa upřednostňuji před pracným smažením. Příprava pokrmu je snadná a rychlá. Navíc všechny suroviny na kuřecí maso v jogurtu odpovídají výběru potravin podle zásad zdravé výživy.
Tak dobrou chuť!
Tento recept zní báječně, já používám na maso taky jogurt, ale tímto způsobem jsem to ještě nedělala. Hlavně bych to mohla zkusit pro vnoučata. Děkuji, hledám pro ně dietnější recepty.
Ano, tato příprava kuřecího masa je pro dietu výborná. Kromě toho, že není třeba tuk, jogurt taky maso marinuje, látky obsažené v jogurtu způsobí, že maso je brzy měkké a křehké. Určitě je tato příprava zdravější, než klasické smažené kuřecí řízky! Adéla