I když dávám přednost tradičním českým pokrmům, přece jen někdy hledám recept s odlišnou úpravou masa, zvláště kuřecího. Můj syn totiž jiné maso, než drůbeží, odmítá jíst.
Kdysi jsem si koupila obrovskou kuchařku receptů z celého světa a zaujal mne recept na kuřecí prsa po indicku Malai Tikka. Vyzkoušela jsem ho jednou a už natrvalo zařadila do receptů na oblíbené sváteční pokrmy.
Kuřecí prsa po indicku mají šťavnatou konzistenci, protože maso se bez klepání jen rozkrájí a hned marinuje. Součástí marinády je smetana (indicky malai) a u nás dnes v kuchyni málo používaný koriandr, díky čemuž má maso zvláštní příjemnou chuť Indie. Už jsem si vyzkoušela, že smetanu v marinádě lze nahradit dietnějším bílým jogurtem, nutriční hodnoty níže uvedené jsou však s kysanou smetanou. Všechny suroviny mají nízký glykemický index, nejvíce cukrů obsahuje jen škrobová moučka solamyl.
Co na to: 500g masa z kuřecích prs, 100g sýra mozarella (nebo balkánského sýra), 50g másla.
Na 1.marinádu: 1 lžička soli, 1 stroužek česneku, špetka chilli, ½ lžičky koření garam masala, 1 lžíce solamylu, ½ lžíce mletého koriandru, šťáva z půlky citronu, šťáva z kousku nastrouhaného zázvoru.
Na 2.marinádu: 150ml kysané smetany, 1 lžička olivového oleje.
Postup: Kuřecí maso nakrájím na širší proužky do mísy. Potom přidám ingredience na první marinádu. Důležitým kořením je koriandr, další indické koření garam masala je možné vynechat, pokud je nemám. Maso v míse promíchám a nechám půl hodiny odležet. Poté vmíchám druhou část marinády – kysanou smetanu s olejem. Takto naložené maso nechám v lednici. Maso by mělo být v marinádě minimálně 30 minut nebo taky přes noc.
Pro večerní grilování připravím maso dopoledne. Je také možné špízy péci v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem při teplotě 200-250oC z každé strany po dobu 25 až 30 minut.
V obou případech kousky masa napíchám na špejle tak, že proužek masa na jednom konci propíchnu špejlí, pak ho zatočím a propíchnu druhý konec proužku. Z uvedeného množství připravím většinou 4 velké špízy nebo 5 menších špízů.
Špízy opékám nejdřív na jedné straně, pak pomažu slabě máslem a otočím opečenou zploštělou stranu nahoru. Podle chuti špízy posypu ještě koriandrem nebo pokapu máslem a 10 minut před dopečením povrch obložím strouhaným sýrem, který nechám zapéci. Maso má být měkké, šťavnaté a růžové z obou stran.
Kuřecí prsa po indicku Malai Tikka chutnají dobře s chlebem nebo rýží. Je třeba hlídat jen množství zvolené přílohy. Od doby, kdy jsem recept na tento pokrm poprvé vyzkoušela, dělám ho často a ráda.
Přeji dobrou chuť i Vám! Vaše