Kuskus se zeleninou můžete jíst po celý rok. Ale když je sezona sklizně avokáda, je dobrý s avokádem, protože má jemnější chuť. Pro kuskus se zeleninou je důležité mít zelenou petrželku, která se v hojném množství přidává i do světoznámého kuskusového salátu Tabouleh. Pokud seženete petrželku hladkolistou, bude to lepší. Kadeřavá petrželka se mě osobně při pojídání zdá trochu pichlavá. Ale obě obsahují spoustu antioxidantů!
Jak na to: Kuskus poliju lžící oleje a v hrnci promíchám a načechrám vidličkou. Pak dám vařit ¼ l vody a kuskus zaliju vřelou vodou. Počkám, až voda vzkypí, pak hrnec odstavím a přikryju pokličkou.
Potom nakrájím na malé kousky rajčata, petrželovou nať a papriku. Zeleninu přidám ke kuskusu, osolím, opepřím a promíchám. Podle chuti někdy přidám utřený česnek, ale není to nutné. Zralé avokádo rozpůlím, vyjmu pecku a bledězelenou dužninu pokapu citronovou šťávou. Pak ji vykrojím lžící, nakrájím na menší kousky a zlehka vmíchám do směsi kuskusu. Nechám v misce s víčkem zaležet. Kuskus trochu nabobtná a hlavně změkne.
Co na to: 250 g celozrnného kuskusu, ½ citronu, 1 lžíce olivového oleje, 3 rajčata, sůl, pepř, 4 snítky zelené petrželky, 1 červená paprika, trocha natě z řapíkatého celeru, 1 zralé avokádo, bílý jogurt s normální tučností (400 g).
Kuskus se zeleninou a avokádem vypadá pěkně naservírovaný s čepicí z bílého jogurtu. Na porci kuskusu ho stačí zhruba 100 g a kuskus pak klouže do krku líp.
Je to vhodná večeře pro 4 osoby. Vyšší energetickou hodnotu pokrmu zastíní jeho kvalita a hlavně nízký glykemický index téměř všech použitých surovin.
Tak dobrou chuť! Vaše
1 porce=1/4: 1728kJ, 410kcal, 51.5g sacharidů