Přiznám se, že květák mezi mé oblíbené zeleniny nepatří. Snad proto, že jsem v dětství až příliš často dostávala květákovou polévku. Květákový krém je ovšem také květáková polévka, ale úplně jiného kalibru. Na zahuštění této polévky není potřeba mouka, květákový krém tedy neobsahuje lepek.
Protože na květákový krém nejsou třeba nijak zvláštní suroviny, zařadila jsem ho do svého receptáře. Tato elegantní krémová polévka má svůj původ ve Francii a traduje se, že to byla polévka určená pro vyšší třídu a nazývala se polévka Madame du Barry, podle oficiální milenky krále Ludvíka XV. Na přípravu této polévky je třeba hlavně dostatek času.
Suroviny:1 velký květák (1010g), 1 velký brambor (200g), 1 menší cibule (70 g), 2 lžíce oleje, 1.2 litru vývaru z drůbeže nebo zeleniny (použila jsem kostku zeleninového bujónu), 2 lžičky soli, špetka mletého pepře, 200g smetany na vaření, 250g hub (žampionů), nať z pažitky.
Postup: Květák zbavím silného košťálu a rozdělím na růžičky. Růžiček je z kilogramu květáku zhruba 3/4kg a ty najemno nasekám. Poté oloupu a nakrájím brambor a cibuli. Dám do kastrolu s nepřilnavým dnem 1 lžíci oleje. Na to nakrájenou cibuli, brambory a květák. Vše orestuji asi 10 minut tak, aby barva zeleniny zůstala světlá. Pak kastrol přikryji pokličkou a obsah 10 min dusím, dokud zelenina nezměkne a nezmenší svůj objem.
Teprve tehdy můžu přilít litr vývaru nebo dám litr vody s rozdrobenou kostkou bujónu. Směs osolím, opepřím, uvedu do varu a vařím bez poklice 15-25 minut. Až se část tekutiny odpaří a zelenina je uvařená doměkka, kastrol odstavím a nechám zchladnout. Poté vše rozmixuji tyčovým mixerem. Vytvoří se květákové pyré, k němuž vmíchám smetanu na vaření a vzniklý jemný květákový krém ještě krátce povařím.
Na pánvi rozpálím lžíci oleje a nakrájené houby opeču dohněda. Okořením solí a pepřem. Polévku v talíři ozdobím opečenými houbami a posypu jemně nakrájenou pažitkou.
Květákový krém je překvapivě lahodný a chutná dobře s malým kouskem opečeného celozrnného chleba. Z uvedeného množství surovin připravím 4-5 porcí květákového krému. Brambory, květák a žampiony obsahují sacharidy. Glykemický index krému není vysoký, ale velikost porce na talíři a množství pečiva je třeba hlídat.
Tak snad vám bude chutnat! Vaše