Ať upeču jakékoliv dobré muffiny, ohrnuje nad nimi manžel nos a ani se jich nedotkne. Už jsem se s tím smířila a upekla jsem si mrkvové muffiny bez cukru jen pro sebe. Většina receptů na muffiny jsou vlastně recepty, z nichž se dá upéci i buchta na celý plech. Ale muffiny jsou dobré v tom, že se dají pohodlně nadávkovat tak, abych se jich nepřejedla a abych si je mohla zamrazit v několika menších dávkách napříště.
Tyto mrkvové muffiny byly tak kypré a dobré, že jsem ještě teplé snědla hned dva kusy. Jednu jsem pro jistotu odložila na talířek jako rezervu a zbytek naporcovala do mrazáku. Manžela honila mlsná a odloženou muffinu ochutnal. Neřekl nic, ale po hodince se po zbylých muffinách sháněl. Nevěřila jsem svým uším!
Jak na mrkvové muffiny: Ve větší míse umíchám vejce a sladidlo, až zbělá a nabude. Pak přisypu mouku, do níž jsem vmíchala špetku soli, kypřící prášek, sodu. Přidám skořici, jemně ustrouhanou mrkev a naliju olej. Vitamín B se olejem z mrkve pěkně uvolní. Vše důkladně promíchám a nakonec přidám nasekané vlašáky.
Těstem naplním formičky na muffiny. Formičky plním do tří čtvrtin a povrch těsta pomocí lžičky shrnu směrem ze středu ke stěnám forem. Peču v troubě vyhřáté na 175oC po dobu 25 minut, až je povrch muffin zbarven dozlatova.
Suroviny: 1 vejce, 3 lžičky sladidla na pečení (nebo 3 lžíce cukru krupice), 100g polohrubé mouky, špetka soli, ¼ prášku do pečení, ¼ lžičky jedlé sody, špetka skořice, 100ml oleje, 100g mrkve (1 středně velká mrkev), hrst vlašských ořechů nebo semen z olejné dýně (25g).
Z uvedeného množství surovin jsem naplnila mrkvové muffiny do 8 silikonových formiček. I když přídavek mrkve do těsta snižuje glykemický index upečených muffin a obsah cukrů není až tak vysoký, energetická hodnota muffin je vysoká. Jeden kus ke svačině a dva kusy namísto večeře, to by mělo být povolené množství pro toho, kdo se snaží hlídat a dodržovat zásadu – nepřejídat se.
Dobrou chuť přeje