Lívanečky z ovesných vloček dělám pravidelně, v zimě anebo v létě. V zimě si je pokapu tekutým sladidlem a ozdobím lžící bílého jogurtu, je také dobré mít k nim ovocnou marmeládu. Nejlepší jsou však lívanečky s čerstvým drobným ovocem podle chuti i možnosti.
Těsto na lívanečky z ovesných vloček je jednoduché, téměř jako když se připravuje müsli. Díky ovesným vločkám má nižšší glykemický index, než kdyby obsahovalo jemně mletou pšeničnou mouku.
Co na lívanečky: 250g kvalitního bílého jogurtu, 250ml jemných ovesných vloček (100g), špetka soli, 1 lžička kypřicího prášku, 1 vejce, 1 lžička olivového oleje do těsta + cca 40 ml oleje na smažení.
Jak na to: Do nádoby, například odměrky, dám čtvrt litru ovesných vloček, přidám čtvrtlitrový kelímek jogurtu, přidám sůl a kypřící prášek, Vše rozmíchám a směs podobnou müsli nechám půl hodinky stát, aby vločky změkly. Nakonec do těsta přidám vejce a lžičku oleje. Těsto by nemělo být příliš husté ale ani příliš řídké, aby dobře drželo tvar. Záleží hodně na kvalitě jogurtu, který nesmí být moc vodnatý.
Na pánev s rozpáleným olejem tvořím z těsta lívanečky. Lívanečky tvořím neplnou lžící těsta, dělám raději menší o průměru 6-7 cm, na pánev vyjdou vždy právě 4 lívanečky. Olej na smažení dávám po částech a v minimálním množství. Z uvedených surovin usmažím 10-12 malých lívanečků.
Lívanečky z ovesných vloček jsou nadýchané a kypré. Nutriční hodnota velmi závisí na použité náplni. Stačí na ni v pohodě bílý jogurt či tvaroh a kapka sladidla.
Nejraději si dopředu připravím směs z 5 lžiček bílého jogurtu, 5 lžiček ricotty, lžičky sladidla a trochu drobného ovoce, to když mám k dispozici čerstvé lesní jahody či borůvky. Přeji dobrou chuť! Vaše
Nutriční hodnota bez náplně:
1 porce = ¼ : 1084kJ, 260kcal, 18g sacharidů