Kdo by neznal klasický dobrý makovec! Ale ne každý má v domácnosti mlýnek na mák a tak se pečení makovce raději vyhýbá. Recept na makovec z nemletého máku mi dala kolegyně z práce. To, že je mák nepomletý, má kromě toho, že nemusíte mít doma mlýnek, další velkou přednost. Nemletý mák má nižší glykemický index než mák pomletý. Zároveň má díky máku upečená buchta nižší obsah sacharidů.
Sladidlo xylitol jsem sehnala už před vánoci na ekologickém webu www.ekolaska.cz a úplně jsem se do něho zamilovala. Na rozdíl od jiných sladidel je na něm dobré to, že xylitol sladí stejně jako cukr a šlehané žloutky s ním nabudou tak dobře, jako kdybych je šlehala s cukrem. Proto upečený makovec z nemletého máku vypadá i chutná skvěle.
Jak na to: V míse umíchám žloutky a xylitol, až vznikne světle žlutá pěna. Nejlepší je použít šlehač, protože krystalky xylitolu se poměrně dlouhou dobu odmítají rozpustit. Pak přidám 8 lžic oleje a hrnek máku. Důkladně to promíchám a přisypu hrnek polohrubé mouky smíchaný s práškem do pečiva, na to naliju hrnek kefíru a vše prošlehám nebo rozmíchám. Nakonec opatrně a ručně vmíchám sníh ušlehaný z bílků a špetky soli. Na těsto používám formu na chlebíček, kterou jsem předem vymazala kouskem tuku a vysypala hrubou moukou. Peču ve středně horké troubě 175oC celkem 50-55 minut (zda je upečeno zkouším dřevěnou špejlí).
Co na to: 2 vejce, 100g sladidla xylitol (5 lžic), 8 polévkových lžic oleje (100g), 1 hrnek nepomletého máku (150g), 1 hrnek polohrubé mouky (150g), 1 prášek do pečiva, 1 hrnek kefírového mléka s tučností 1% (250ml).
Makovec z nemletého máku je výborný. Kefír dodá těstu vzdušnost a mák v těstu jemně chroupe. Víte vůbec, že Česko je v pěstování máku velmoc, a že kvalitní český mák vyvážíme, zatímco nám spotřebitelům dovážejí různí koumáci z ciziny mák s pochybnou kvalitou, určený původně pro technické účely? Z uvedeného množství je asi 20 plátků makovce.
Vaše
1 plátek=1/20=40g: 565kJ, 135kcal, 10g sacharidů
Váš recept se vyskytuje na dvou webových stránkách:
http://diatips.cz/makovec-z-nemleteho-maku/
http://diatips.cz/tradicni-makovec-bez-cukru/
Na tom by nebylo nic špatného, kdyby se údaje v receptu shodovaly.
Jednou uvádíte ½ balíčku prášku do pečiva, podruhé celý balíček.
Stando díky za připomínku. Oba recepty jsou uvedeny správně, oba makovce peču velmi často. Těsto na makovec s mákem nepomletým potřebuje více nakypřit. To proto se dává do těsta více kypřícího prášku a také sníh ušlehaný z bílků, což je dost podstatný rozdíl mezi oběmi recepty. Vyzkoušejte! Vaše Adéla