marmeláda bez cukru ve skleničkách

marmeláda bez cukru ve skleničkáchKdyž se mimořádně urodí nějaké ovoce, uvařím si malé množství marmelády bez cukru jen pro sebe. Tentokrát to byla marmeláda bez cukru z meruněk. Většinou se marmelády vaří s cukrem, čím kyselejší ovoce, tím víc cukru. Tyto marmelády se nemusí ani sterilovat, protože hlavním konzervantem je přidaný cukr.
Marmeláda bez cukru neobsahuje přidaný cukr, ale jako konzervant se užívá malé množství soli. Sůl se ke konzervování běžně užívá hlavně u zeleniny už odpradávna.

Co na marmeládu: 1kg meruněk, 1 lžička soli, ovocný pektin citrusový 20g (Labeta), 3 sklenice o objemu 200ml uzavíratelné víčkem. (Pektogel Dr.Oetker lze také použít.)

marmeláda bez cukru z nakrájených meruněkPostup: cca 1kg meruněk vypeckuji a nakrájím. Získám tak zhruba 800g vypeckovaných, najemno krájených meruněk, které dám do kastrolu s nepřilnavým dnem. Přidám lžičku soli a vařím asi 30 minut, až marmeláda zhoustne. Protože jsou meruňky na malé kousky, úplně se rozvaří a nemusí se už dál mixovat.
Pak přidám ovocný pektin a směs povařím 3 až 5 minut. Je třeba neustále míchat, jinak směs silně stříká a přichytává se ke dnu kastrolu!!
Marmeládou plním sklenice důkladně vymyté a vysterilované v troubě. Toto množství je na 3 sklenice o objemu 200ml, nádoby neplním až k okraji, to je asi 180g marmelády ve sklenici. Láhve uzavřu víčkem marmeláda bez cukru po rozvaření ovoce(šroubovací nebo omnia víčko nedělá v MW problémy). Provádím sterilaci v mikrovlnce při výkonu 540 W. Jedna sklenice potřebuje čas 2 minuty, 3 sklenice zaráz po dobu 6 minut (2 min x 3sklenice). Přitom hlídám, aby marmeláda nezačala vytékat nebo stříkat. V tom případě troubu okamžitě vypnu a počkám aspoň 15 minut, víčka překontroluji a poté pokračuji dál ve sterilaci podle předem nastavené doby. Naplněné sklenice lze sterilovat i jiným běžným způsobem, např.v zavařovacím hrnci, po dobu 15 minut při teplotě 80o C. Horké sklenice lze navíc po sterilaci otočit dnem vzhůru.

Někomu se možná bude marmeláda bez cukru zdát dost kyselá. Pro mě je ale výborná. Stále však obsahuje dost cukrů z meruněk. Jedna sklenice je totiž uvařená z množství asi 270g meruněk. Marmeládu podle tohoto receptu jsem vařila už vícekrát, kromě meruňkové jsem dělala i marmeládu z třešní.
AdelaPodpisVyzkoušejte!     Vaše