Nepodařilo se mi zjistit, proč se toto vynikající chutné cukroví nazývá Masarykovo cukroví. Tak ráda bych původ toho názvu znala! Od té doby, co si je vždy napeču, je mým oblíbeným cukrovím. Je výhodou, že jeho příprava je tak snadná, že když se mi nechce, nemusím pracně vykrajovat tvary anebo plnit formičky.
Těsto na Masarykovo cukroví je plné spousty ořechů a chutná dobře jak s cukrem, tak i se sladidlem.
Postup: Nahrubo nakrájené vlašské ořechy dám namočit přes noc do rumu (lze i voda s rumem nebo samotná voda). Do mísy dám hladkou mouku, žloutek, tuk a sladidlo. Vypracuju těsto, do něhož nakonec vehnětu scezené ořechy. Tvárné těsto zabalím do mikrotenu a dám odpočinout do lednice alespoň na 2 hodiny.
Z vychlazeného těsta vyválím dva válečky, které nakrájím na kolečka silná cca 8mm a ta kladu přímo na plech vyložený pečícím papírem. Nebo je možné z těsta vyválet plát silný asi 8mm a z něho vykrajovat pravidelné tvary. Když jako tvar zvolím kolečko o průměru 4cm, vyjde mi asi 60 koleček na jeden plech. Tvary se mohou se klást na plech těsně vedle sebe, při pečení se neroztékají. Vykrájené tvary se pečou v troubě vyhřáté na 175oC asi 18-20 minut.
Suroviny: 80g ořechů nahrubo nakrájených, 20ml rumu + voda, 150g hladké mouky, 1 žloutek, 100g tuku 70%ního (Hera), 5 lžiček sladidla (nebo 50g cukru moučka), případně 60g kvalitní hořké čokolády na ozdobu.
V receptu na Masarykovo cukroví lze namísto vlašských ořechů použít i nasekané lískové oříšky. Oříšky nejprve asi 10 minut nasucho opražím na pánvi a pak promnu v utěrce. Slupka z oříšků se sama sloupne a oříšky získají vůni a chuť.
Upečené Masarykovo cukroví lze jednou polovinou namočit do hořké vysokoprocentní čokolády, ale i bez ní chutnají výborně. POZOR! Čokoládová poleva zvýší samozřejmě energetickou hodnotu hotového cukroví.
Pro milovníky oříšků, jako jsem například já, jen jedno upozornění: Toto cukroví jezme s mírou!
Vaše
Nutriční hodnota cukroví částečně politého kvalitní čokoládou se 77 % kakaa:
1 porce=1/10: 905kJ, 218kcal, 16.2g sacharidů
Bylo to oblíbené cukroví prezidenta T. G. Masaryka – proto ten název
Měl je rád s lískovými ořechy a po upečení obalené ve vanilkovém cukru.
Milá Danko, díky za odpověď! Moc mě potěšilo, že už vím, že TGM měl toto cukroví oblíbené. Stejně jako jako on, oceňuji skvělou oříškovou chuť a vůbec mi nevadí, že cukroví není extra nazdobené. Doufám, že jsi na tom podobně! Adéla