Recept na masové koule, jak je vařila Sophiina kuchařka Livia, jsem našla na internetu. Já jsem totiž Sophii zbožňovala a dokonce jsem jí napsala o fotku s podpisem, kterou možná ještě někde mám schovanou. Dnešní mladá generace dnes už neví, kdo Sophia Loren byl. Tato italská herečka se proslavila v mnoha italských milostných komediích a v komediích o manželství.
Když se vdala za režiséra Carla Pontiho, toužila stát se maminkou, a protože se jí to nedařilo, byla schopná pro to udělat vše. Nakonec se jí narodili dva chlapci, kteří jsou dnes už dospělí. Ve své době byly populární časopisy plné informací o Sophiiných problémech s otěhotněním i o narození dětí, a já jsem to taky prožívala. Její malé děti prý masové koule milovaly a oceňovaly hlavně jemnou omáčku, kterou se kuličky polévají.
Jak při přípravě kuliček postupovat: 2 čerstvé bílé rohlíky nakrájím na kostky do mísy a zaliju 250 ml studeného mléka. Po půl hodině se rohlíky v mléce rozmočí, přebytečné mléko vymačkám a vyliju. Je ho troška, skoro všechno mléko rohlíky vypijí. Rozmočené rohlíky rozmačkám vidličkou na kaši a přidám k nim mleté maso. Hovězí maso musí být kvalitní, buď maso telecí nebo pěkně červené maso ze zadní kýty. Kupované mleté hovězí radím nekupovat, má mnohem vyšší energetickou hodnotu. Osolím a opepřím. Masovou směs důkladně promíchám.
Velkou lžící vykrajuji ze směsi koule o průměru asi 5 cm, které obalím v hladké mouce a kladu na prkénko. Když vytvořím asi 12 masových koulí, na velké pánvi rozpálím olej (v Itálii dávají samozřejmě olej olivový) a koule na něm pozvolna dozlatova opékám asi 20-30 minut. Opečené koule dám na talíř s papírovým ubrouskem, aby se odsál přebytečný olej. Zbylý olej z pánve vyliju. Výpek z masa seškrabu a zaliju ho 150 ml osoleného kuřecího vývaru (nebo použiju vodu s kostkou kuřecího bujónu) a 100 ml suchého bílého vína. Za 20-30 minut varu se objem omáčky zredukuje asi na čtvrtinu. To už jen přidám 250 ml smetany na vaření, omáčku zahřeju k bodu varu, odstavím a vložím do ní masové koule. Vše ještě prohřeju a promíchám, aby se koule omáčkou obalily, ale nenechám omáčku vařit. Masové koule jsou dobré s bramborem a přelité šťávou.
Co je třeba: 500 g hovězího zadního nebo telecího mletého masa, 2 rohlíky, 250 ml nízkotučného mléka, ¾ lžičky soli, ½ lžičky mletého pepře, hladká mouka na obalení, 2 lžíce olivového oleje, 150 ml kuřecího vývaru, 100 ml suchého bílého vína, 250 ml smetany na vaření s obsahem tuku 10% (v dietní verzi lze nahradit bílým jogurtem).
Máte-li malé děti nebo chcete-li tyto dietní masové koule taky ochutnat, zkuste je uvařit. A jestli to nevíte, Sophie Loren jako vyzrálá matka hrála později v několika dalších filmech, v nichž potvrdila své herecké i lidské kvality. Podle jejího receptu už dlouhá léta dělám i náplň do pizzy.