Volba kvalitního masa pro tento pokrm má velký význam. Kupované mleté hovězí maso by mělo mít pod 10 procent tuku. Často můžete dostat mleté hovězí v akci za pár korun, ale kvalita je velmi pochybná, za málo peněz, málo muziky a ještě to nemusí být hovězí. Pokud mi záleží, aby mleté hovězí maso bylo skutečně kvalitní, koupím kousek zadního hovězího a umelu si ho sama. Má určitě nižší obsah energie, tuku i cukrů, než mleté maso kupované.
O indické kuchyni je známo, že používá hodně koření a kurkuma v tomto receptu spolu s kari kořením dává tomuto pokrmu tmavě žlutou barvu a výraznou chuť. V Indii se kurkuma jako stará kulturní rostlina používá od pradávna jako koření, lék a barvivo. Má hojivé účinky na játra a žlučník a dokonce se využívá při zánětlivém postižení kloubů. Patří mezi přírodní antibiotika s protibakteriálním a protivirovým účinkem.
Příprava masa: Předem oloupu cibuli a nakrájím ji na tenké plátky, totéž udělám s česnekem. Na pánvi rozpálím lžíci oleje a vložím mleté maso. Maso na pánvi pěkně rozprostřu a opékám ze všech stran, až má nahnědlou barvu. Opečené maso přemístím do pekáče a na stejnou pánev kápnu ještě půl lžíce oleje a opeču do světle hněda předem nakrájenou cibuli s česnekem. Opečenou cibuli posypu lžičkou kari koření a lžičkou kurkumy. Přidám rozdrobenou kostku bujónu, čerstvě pomletý pepř a promíchám. Pak směs posypu moukou, důkladně promíchám a zaliji vodou s octem. Vzniklou omáčku promíchám, osolím, naliji na opečené maso v pekáči a vše ještě promíchám. Pekáč přikryji poklicí a v troubě směs dusím asi půl hodiny. Podle potřeby podliji ještě trochou vody. Po půl hodině pečení poklici odstraním, směs v pekáči posypu semínky, promíchám a za 5-10 minut podávám.
Co je potřeba pro 3 osoby: asi 400 g mletého hovězího, olej, 2 cibule, 1-2 stroužky česneku, lžička koření kari, lžička mleté kurkumy, čerstvě mletý pepř podle chuti, 1 lžička soli, půl lžíce polohrubé mouky, 1 kostka hovězího bujónu, 200 ml vody a 30 ml octa, půl hrsti semínek z pinie nebo vyloupané pistácie.
Vhodnou přílohou je rýže. Pokud nemám požadovaná semínka, nahradím je slunečnicovými a je to taky moc dobré. Tato dávka stačí v pohodě pro dva až tři strávníky. Mleté hovězí maso po bengálsku je vhodné pro milovníky pikantních, ale zároveň jemnějších jídel.
Vaše
Maso po bengálsku vypadá velmi cizokrajně, hlavní tajemství je asi ukryto ve správně nadávkovaném koření.
Jako bych tu vůni cítila. Pavla
Ano, je to dobré a to koření je zároveň dobré pro zdraví! Adéla