Mrkvový dort se jako Carrot Cake peče po celém světě a vymysleli ho prý v Anglii. Samozřejmě, že přicestoval i do Ameriky, a pečou ho tam z pořádně velké dávky surovin a s množstvím cukru. Dort má nádhernou barvu.
Tento recept na mrkvový dort jsem si přečetla v jednom čísle zpravodaje pro diabetiky a hned mne zaujal. Obsahuje mrkev bohatou na vlákninu a zároveň je úplně bez tuku, pokud nepočítám určité množství tuku v obsaženém kokosu. Když jsem ho dělala poprve, nebyl kokos nikde k sehnání, a tak jsem místo kokosu dala strouhané ořechy a vůbec to nevadilo. Upečené těsto je díky mrkvi krásně vláčné a vlahé a má pěknou oranžovou barvu. Sáček vanilkového cukru stačí k tomu, aby měl moučník vůni vanilky a nasládlou chuť i bez přídavku dalšího množství cukru. Forma na dort může být věnec, lze použít i srnčí hřbet.
Příprava: Nejdřív je třeba nastrouhat oloupanou mrkev na jemném struhadle. Pak vymastím olejem formu a vysypu ji polohrubou moukou. Zbylou mouku nasypu na váhu a odvážím celkem 70 g polohrubé mouky, k mouce přidám lžičku prášku do pečiva a promíchám. Z bílků ušlehám sníh, do sněhu vešlehám 2 lžíce horké vody a pak i balíček vanilkového cukru. Do sněhu opatrně vmíchám žloutky a potom přidávám po lžících směs strouhané mrkve s kokosem. Nakonec vmíchám mouku. Sněhové těsto rozprostřu do formy a vložím do předehřáté trouby. Peču mírně při teplotě trouby 150o C po dobu 40-45 minut. Je-li těsto upečené, zkouším pomocí dřevěné špejle, která po vpíchnutí do těsta musí zůstat suchá. Vlažný moučník vyjmu z formy.
Co je potřeba: 200 g mrkve (jedna velká mrkev nebo 2 menší), 4 vejce, 1 sáček vanilkového cukru, 70 g polohrubé mouky + mouka na vysypání formy, olej na vymazání formy, 30 g strouhaného kokosu, lžička prášku na pečení.
Mrkvový dort mám ráda jen se šlehačkou, kterou si dělám našleháním polotučného mléka. Z uvedeného množství není moučníku tolik, abych ho nebyla schopna sníst sama. Musím se tedy hodně krotit a rozdělit si ho na víckrát.
mrkvový dort je výborná věc, tím, že je bez cukru jen získává na ceně.
pavla
Tenot mrkvový zákusek je fakt moc dobrý, já bych ho dokázala sníst hned celý. Ale podstata diety je právě jíst kvalitně, ale dodržovat kvantitu. Někdy je to těžké … Adéla
Můžu se zeptat, jestli je upečený dort dost silný na podélné rozkrojení? Děkuji 🙂
Dobrý den, prokrojit lze tento dort špatně, je silný zhruba 3-3,5 cm. Proto šlehačku dávám nahoru.
Adéla
Dobrý den, smím se zeptat na postup při přípravě šlehačky?
Předem moc děkuji 🙂
Dobrý den, máte správnou otázku. Mám téměř zázračný švýcarský mixer Bamix (tyčový). Z hodně vychlazeného odtučněného mléka na něm lze ušlehat šlehačku, která je moc dobrá. Musí se však ihned zkonzumovat.
Děkuji 🙂
Dobrý den,
mám k dispozici pouze formu na bábovku, takovou střední. O kolik byste doporučila přidat množství všeho? Děkuji
Ježiši kriste… Keď raz píšeš, že ten koláč je bez cukru tak má byť bez cukru.. Vanilkový cukor je cukor, aj keď len jeden sáčok a tým pádom je to koláč ako všetky iné s cukrom.. Naštudujte si pojmy…
Marieno, máš pravdu, že název toho příspěvku je zavádějící. Ale balíček vanilk.cukru má jen 20g sacharidů, které jsou pro vůni a nakypření těsta moc důležité. Když použiješ do těsta 4 lžičky sladidla, je to taky 20g sacharidů (sladidlo obsahuje škroby dextriny), a na dortu si nepochutnáš.