Před pár lety jsem zkusila koupit sáček měkkých sušených švestek bez pecky a namočila jsem je do hořké čokolády. A nejlepší cukroví na vánoce u nás doma bylo na světě. Protože kvalitní hořká čokoláda s vyšším obsahem kakaa není přeslazená, má sladké sušené ovoce obalené v čokoládě pikantní chuť. Když je moje nejlepší cukroví na talíři společně se sladkým tradičním cukrovím plným tuku a kalorií, okamžitě je pryč. Zvlášť milovníci čokolády a dobré nálady, kterou pojídání čokolády provází, vítají toto netradiční cukroví na slavnostním stole. Přitom je příprava a potřeba surovin velmi jednoduchá, odpadá zdlouhavé pečení a chystání dopředu, cukroví je hotovo rychle, prakticky do několika hodin.
Jak na to: Sušené švestky v mikrotenovém sáčku vložím do mrazáku na den nebo aspoň na 2 hodiny. Potom do vyššího rendlíku nalámu na kostičky čokoládu, rendlík vložím do horké vodní lázně ve větším kastrolu. Až se čokoláda rozpustí, vyjmu zmrzlé švestky z mrazničky a po 2-3 kusech je vhazuji do horké rozpuštěné čokolády. Švestky obalené čokoládou ihned vyjmu pomocí dvou vidliček a kladu je na pergamenový nebo pečicí papír, kde je nechám v chladnu ztuhnout. Ztuhlé čokoládové ovoce odloupnu z papíru a uskladním, případný zbytek čokolády na papíru seškrabu a spotřebuji. Tímto způsobem lze připravit také jiné druhy sušeného ovoce, ale švestky se mi zdají nejlepší. Dovnitř švestek lze před namočením do čokolády navíc vložit ještě loupané mandlové jádro, ale nutné to není.
Co na to: 100 g měkkých sušených vypeckovaných švestek, 200 g hořké kvalitní čokolády na vaření s obsahem kakaa 50-60 %.
Garantuji vám, že po této sladkosti se na vašem svátečním stole jen zapráší. A všichni budou hledat, na kterém talíři to nejlepší cukroví ještě je?
Tak dobrou chuť a opatrně, jen malé množství! Vaše
Tohle je báječná kombinace, obě ingredience jsou pochoutky. Já dělám něco podobného s mandleni a kandovaným ovocem a taky to zmizí nejdřív. Letos vylepším repertoár i o tenhle nápad. Díky.
Dobrý den a dobrou chuť! Mám radost, že jsem vám dala tip na poměrně zdravou sladkost. Jen se jí nesmíte přejíst! Adéla
Krásný den.
Před pár dny jsem objevila Váš blog. Je skvělý.
Tohle „cukroví“ dělám taky ráda a zmizí ze stolu brzy i u nás.
Ze švestek dělám povidla-bez cukru a v sušičce z nich usuším placky , ty pak nakrájím na proužky a namáčím v čokoládě.
Dobré jsou i v čokoládě namočené jablečné a hruškové křížaly .
……..
Já jsem diabetička a tak občas hledám nové recepty, co uvařit, abych pořád nejedla to samé. Děkuji za inspiraci.
D.
Budu moc šťastná, když se vám mé recepty budou hodit. Váš nápad s plackami ze švestkových povidel je perfektní. Já povidla zbožňuji, ale i bez cukru jich můžeme jen trošku!