Aspik jsem dříve moc nemilovala. Až později jsem dostala tip, že je dobré mít v zásobě připravený zeleninový aspik, když musí někdo držet dietu a dostane takzvaný vlčí hlad, že by snědl cokoliv. Nejprve jsem zkusila udělat aspik z červené řepy, a zamlouval se mi. Kuřecí aspik je ještě lepší a je velmi snadné a rychlé si ho doma udělat. Připadá mi, že je to taková dietní „tlačenka“.
Oproti tlačence z vepřového masa má kuřecí aspik hlavně nižší energetickou hodnotu. Obsah cukrů závisí samozřejmě na tom, čím je sterilovaná zelenina v nálevu přislazena.
Suroviny: 250g kuřecích prsou, půl lžičky soli, celý pepř, nové koření, ½ cibule, 20g želatiny v prášku, 340g sterilovaná zeleninová směs v nálevu se sladidlem bez přidaného cukru (používám směs zeleniny Kunovjanka).
Postup: Do hrnce s hrnkem vody vložím kuřecí prsa cca 250g, přidám půl lžičky soli, celý pepř, nové koření, půlku cibule. Maso vařím 25-30 minut. Potom ho z vývaru vyjmu a nakrájím na kostičky. Nálev ze zeleniny (cca 150ml) scedím a nechám v něm nabobtnat želatinu. Formu na srnčí hřbet vyložím potravinářskou mikrotenovou fólií.
Do 300 ml horkého vývaru z masa naliji nabobtnalou želatinu a důkladně rozmíchám. Ochutnám a případně ještě dosolím. Pak k roztoku přidám nakrájené kuřecí maso a scezenou sterilovanou zeleninu. Směs masa a zeleniny naběračkou nebo lžící přemístím do připravené formy a nechám ztuhnout, nejlépe do druhého dne. Hotový aspik vyjmu z formy, zbavím fólie a opatrně krájím na plátky ostrým nožem namočeným ve studené vodě.
Uvedené množství surovin na kuřecí aspik je právě na jednu formu o délce cca 26 cm a 16-18 plátků aspiku. Jako dietní pohoštění pro hosty, kteří se nechtějí přežírat, je aspik z kuřecího masa moc vhodný. Až na to, že zapřisáhlí odpůrci aspiku se občas najdou. Tak přeji dobrou chuť, pokud milujete aspiky právě vy!
Vaše