Těsto na nízkosacharidové placičky s cuketou obsahuje jen minimální množství mouky, tedy sacharidů. Ostatní suroviny sacharidy téměř neobsahují. Zelenina na nízkosacharidové placičky obsahuje hodně vody. Aby mělo zeleninové těsto dobrou konzistenci, je třeba vodu ze zeleniny dobře odstranit.
Při smažení dávám pozor, abych spotřebovala co nejnutnější množství oleje, protože tuky zvyšují energetickou hodnotu.
Co na placičky: 1 mladá cuketa 250-350g , 1 střední mrkev (100g), 1 lžička soli, 2 vejce, 25g sýra, 30g pšeničné hladké mouky (2 lžíce), špetka prášku do pečiva, 50g kuřecí šunky, cca 25ml oleje na smažení.
Jak na placičky: Cuketu neloupu, jen ji zbavím měkkého vnitřku. Asi 200g vydlabané cukety nastrouhám nahrubo, mrkev také nastrouhám a přidám 1 lžičku soli. Vše nechám čtvrthodinky v míse odstát, aby zelenina pustila šťávu. Poté pomocí cedníku a naběračky ze zeleniny vymačkám vodu. Vymačkanou zeleninovou šťávu, které je aspoň půl sklenice, případně pole chuti okyselím, zředím vodou a vypiju.
K téměř suché nastrouhané zelenině nastrouhám sýr, dvě vejce a promíchám. Poté směs posypu hladkou moukou se špetkou prášku do pečiva. Nakonec nakrájím na kostičky plátky šunky a vymíchám těstíčko na placičky. Pomocí lžíce ihned z těsta tvořím na rozpálené pánvi malé placičky. Doba smažení je přibližně 4 minuty z každé strany, přitom dbám na to, abych olej na smažení používala jen v malém množství. Usmažím 8 až 9 placiček (průměr cca 8 cm).
Nízkosacharidové placičky s cuketou ráda připravuji k večeři. Protože většina surovin na placičky má nízký glykemický index, placičky zasytí, a zabrání pocitu hladu dlouhou dobu. Placičky jsou dobré samotné, většinou sním k večeři 4 kusy. Chutnají mi moc!