Co udělat z čerstvého kopru? Vzpomeňte si na Bulharsko! Kdo byl u moře v Bulharsku, určitě zná Tarator. V horkém létě u vody není chuť na teplé jídlo a vychlazená polévka Tarator osvěží. Já si dělám Tarator i na způsob salátu vždy, když dostanu čerstvý kopr. Onehdy mi dala kytičku kamarádka Mila a já jsem se rozhodla hned Tarator udělat. Pokud není vedro, nedělám si polévku, ale salát. Na salát i polévku se používají stejné ingredience, na polévku přidáte ještě tak 150 ml studené vody navíc a budete mít polévku pro 4 osoby.
Jak na to: salátovou okurku oloupu, omyju a nakrájím na kostky. Kostky pokapu trochou olivového oleje, osolím, přidám lžičku octa a najemno nakrájený kopr. Potom vmíchám rozmačkaný česnek, bílý jogurt a hrst nasekaných ořechů.
Co na to: 1 velká okurka 300 g, kytička koprové natě, lžička olivového oleje, špetka soli, lžička octa, 1-3 stroužky česneku, 6 kusů vyloupaných vlašských ořechů, 300 ml kvalitního bílého jogurtu s běžnou tučností.
Svým složením se Tarator trochu podobá řeckému Tzatziki, obsahuje taky samé zdravé potraviny s nízkým GI, ale zdá se mi jemnější. A hlavně: nejlepší jsou v Taratoru nahrubo nasekané vlašské ořechy. Nesmí být pomleté! Zkuste si Tarator připravit a nebudete litovat. Tarator, polévka nebo salát, chutná nejlépe vychlazený. Dobrou chuť!
1 porce=1/3, 670kJ, 159kcal, 9.6g sacharidů
Výborný nápad, kombinaci okurek a jogurtu zbožňuji. Vůně okurek a kopru mně připomíná příjemnou, letní, prázdninovou atmosféru.
Marie, díky za komentář. Jestli Tarator neznáte, zkuste ho. Já už jsem si ho z čerstvého kopru udělala letos dvakrát během jednoho týdne. Můžete ho dělat i bez česneku! Adéla
V Bulharsku je k dostání i tarator vylepšený červenou řepou:
https://www.jidlonacestach.cz/studena-polevka-tarator/
Doporučuji vyzkoušet na místě nebo doma, je to také pecka, stejně jako základní tarator.
Moc děkuji za tip na jiný tarator. Do Bulharska nepojedu, ale doma ho s červenou řepou vyzkouším co nejdříve! Adéla
Zkuste, věřím, že bude chutnat! 🙂