Olivy jsou nejen symbolem středomořské diety, ale i středomořského způsobu života. Pěstování olivovníků se ve Středomoří dědí z generace na generaci, spousta olivovníků se dožívá několika stovek let a stejně tak lidé, kteří o olivové stromy pečují, se často dožívají stovky let a více. Nevím, jak je to v dnešní moderní době, ale donedávna se olivy sklízely jen ručním sběrem.
To je také důvodem, proč je olivový olej drahý ve všech středomořských zemích, kde se pěstuje. Stálezelený strom olivovník evropský roste jen v teplém subtropickém klimatu zemí Řecka, Itálie, Španělska, Francie a Maroka.
Víte, že na ostrově Kréta roste v jedné vesnici strom, který má stáří několik tisíc let?!
Co olivy a zdraví? Už dlouho jsem chtěla vědět, jestli jsou olivy užitečné pro zdraví a proč jsou olivy černé a zelené. A ráda dělám pomazánku z černých oliv. Tak jsem vypátrala následující informace o olivách:
Olivy se překvapivě řadí mezi ovoce a jsou ve světě nejpěstovanějším druhem ovoce.
Obsahují spoustu vitamínů a antioxidantů.
Zelené olivy jsou vlastně nezralé tvrdé olivy a mají nahořklou chuť. Proto se před konzumaci louhují, nasolují a nakládají. Neobsahují tolik oleje ani látek užitečných pro zdraví.
Černé olivy jsou zralé olivy a obsahují 20-30% oleje. Zralé olivy slouží hlavně na výrobu olivového oleje. Jako pochutina mají jemnější a plnější chuť, a jsou proto dražší než zelené olivy. Zralé černé olivy mají barvu spíš hnědou a fialovou. Jsou měkké a aromatické.
Černé olivy jsou tak cenné, že se často pančují, tedy šidí. Umělé zbarvené černé olivy mají tmavě černou barvu a získávají se ze zelených oliv oxidací pomocí synteticky vyráběné látky glukonan železnatý E579. Tento stabilizátor upravuje barevnost a může mít negativní dopad na zdraví. Používá se na stabilizaci barvy i u jiné konzervované zeleniny a smí se užít jen v omezeném množství. Pozor proto na konzervanty a barviva (éčka), jejich přítomnost musí být uvedena na balení!
To tedy znamená, že olivy jsou pro naše zdraví přínosem, jen jsou-li kvalitní. Nejkvalitnější prodávané olivy jsou bez konzervačních látek, bez barviv a bez stabilizátorů. Kvalitní olivy vyžadují zároveň jen balení bez přítomnosti světla, tedy v plechovce nebo tmavém skle.
Je opravdu smutné, že jako se dají šidit olivy, dá se šidit i olivový olej.
Kontroly České potravinářské inspekce ukázaly klamání spotřebitelů u třetiny hodnocených olivových olejů. Šlo zejména o nepravdivou deklaraci na etiketě u dražších extra panenských olejů.
Vaše