O tom, že dýně je skvělá dietní surovina bez cukru i cukrů, jsem již psala. Lze s ní úspěšně nahradit škrobnaté brambory a udělat zapečené brambory s dýní, dýňové hranolky nebo se dá udělat omeleta z dýně hokkaido, která je vlastně obdobou selské omelety, kterou ze zbylých brambor dělám moc ráda.
Selská omeleta z dýně hokkaido má na rozdíl od bramborové omelety méně škrobu, tedy i méně sacharidů, nižší energetický obsah i nižší glykemický index. Kromě dýně hokkaido je stejně dobrá dýně muškátová, jejíž tvrdá slupka se musí oloupat. Slupku dýně hokkaido loupat není nutné.
Suroviny: 300g dužniny dýně zbavené vnitřní části, menší cibule (100g), 2 lžíce oleje, 80g libové kuřecí uzeniny (třeba kuřecí točený salám, šunka nebo debrecínka), sůl ½ lžičky, mletý pepř ½ lžičky, 2 vejce, 50g sýru eidam (30%), oregano nebo nať cibulky.
Postup: Na větší pánev naliju olej a na něm osmažím jemně nakrájenou cibuli dosklovita. Mezitím nakrájím na měsíčky dýňovou dužninu a společně s cibulí ji orestuji. Přidám nadrobno nakrájenou uzeninu, sůl, pepř a restuji, až je dýně skoro měkká. Trvá to zhruba 25 minut. Mezitím rozklepnu do hrnku vejce a rozšlehám je v hrnku se lžičkou vody a pak nastrouhám připravený sýr. Směs na pánvi zaliju rozšlehanými vejci, okořením drceným oreganem anebo nakrájenou zelenou natí cibulky. Až jsou vejce částečně ztuhlá (asi za 10 minut). Pak omeletu na pánvi posypu strouhaným sýrem. Nakonec pánví trochu zatřesu, aby se omeleta oddělila ode dna pánve. Pak špachtlí rozdělím omeletu napůl, každou porci podeberu a přesunu na talíř.
Selská omeleta z dýně hokkaido je tak dobrá, že ji většinou dělám na velké pánvi z dvojnásobného množství surovin a mám pak víc porcí.
Přeji dobrou chuť! Vaše