Ovesné palačinky s banánem
Ovesné palačinky s banánem
Palačinka s banánem a pěnou z ušlehaného mléka

Na ovesné palačinky používám nejraději vločky, které jsou trochu drcené, v obchodě se dostanou pod názvem jako jemné vločky a jsou trochu dražší, než vločky obyčejné. Tyto ovesné vločky nejsou tvrdé a ovesná kaše se z nich uvaří za minutku. Připravené ovesné palačinky jsou na rozdíl od běžných palačinek silnější a hutnější, a ve srovnání s nimi se nedají tak dobře rolovat. Proto je většinou naplním a přeložím napůl. Nejlépe k nim chutná banánová náplň.

Jak na to: Do vyšší misky nebo hrnku naliju mléko a v něm rozkvedlám vejce. Pak přidám špetku soli a vmíchám ovesné vločky. Důkladně promíchanou směs nechám asi hodinu až dvě zaležet, vločky nabobtnají a změknou. Směs zhoustne, těsně před smažením ji rozředím přidáním perlivé vody.
Na pánvi rozpálím trochu oleje (půl lžíce), naliju jednu naběračku směsi a lžící rozetřu po dně pánvičky. Po chvilce pánví zatřesu nebo přidám kapku oleje, aby se palačinka odlepila ode dna pánve. Až se těsto začne na okrajích zabarvovat, opatrně palačinku obrátím. Dopékám při mírnější teplotě, aby se těsto propeklo a spodek palačinky zbarvil dozlatova.

Co na to: 150 g jemných ovesných vloček (asi 14 polévkových lžic), 2 vejce, 200 ml mléka, cukr (lze použít i umělé sladidlo anebo raději nemusí být), špetka soli, 50 ml perlivé vody, olej na smažení.
Na banánovou náplň: nakrájím jeden oloupaný banán na kolečka do misky nebo hlubokého talíře a posypu to lžičkou sladidla, případně cukrem. Pak banánová kolečka rozmačkám vidličkou na kašičku.

Z tohoto množství těsta mi obyčejně vyjdou čtyři palačinky. Dvě z nich si naplním k obědu, zbytek nechám na další den. Ovesné palačinky totiž zasytí více než obyčejné palačinky. A ovesné vločky mají přece nízký GI, takže nebudete mít brzy hlad. Vyzkoušejte je!
Vaše

1 porce=1/2=2palačinky, 2357kJ, 562kcal, 65g sacharidů