Křehké těsto na páj používám nejraději v létě, kdy je dostatek čerstvého drobného ovoce, a když je chuť na osvěžující náplň a malé množství rychle připraveného těsta.
Těsto na dort s jogurtovou náplní je možné udělat i den předem, nechat v chladničce a případně převézt kamkoliv, kde stačí jen korpus upéct a doplnit náplní s ovocem. Na těsto lze samozřejmě místo umělého tuku použít i máslo, energetická hodnota moučníku je pak vyšší.
Jak na dort? Nejprve si připravím křehké těsto. Suroviny na těsto v míse jednoduše vařečkou smíchám a pak ručně uhnětu v kouli. Polovina mouky celozrnné zlepší celkový glykemický index upečeného podkladu na dort. Uhnětené těsto vložím do mikrotenového sáčku a nechám v chladu odležet. Pak je vtlačím do kulaté dortové formy o průměru 25cm (pečicí papír na dno formy není nutný). Na obvodu kola vypracuji 2-3 cm vysoký okraj. Povrch těsta propíchám vidličkou a formu s těstem vložím do trouby předem vyhřáté na 180oC. Peču 20-25 minut, až má střed koláče narůžovělou barvu. Upečený korpus na dort nechám vychladnout.
Na náplň použiju plátky želatiny, které namočím do 3 lžic jogurtu v menším hrnci. Až želatina změkne a nabobtná, zahřeju ji, ale nevařím. Když se želatina rozpustí, přidám 4 lžičky sladidla, část jogurtu a intenzivně míchám, případně šlehám metličkou asi minutu. Nakonec po částech vmíchám zbytek vychlazeného bílého jogurtu a šťávu z půlky citronu. Jogurtovou náplň dávám postupně na upečený korpus a snažím se, aby náplň moc nepřetekla přes okraje. Dort s náplní nechám v ledničce na 3-4 hodiny vychladit. Povrch částečně ztuhlé náplně ozdobím čerstvým ovocem. Stačí k tomu třeba 200g borůvek, ostružin nebo jeden větší pomeranč oloupaný a nakrájený na tenké plátky.
Suroviny na těsto: 80g hladké mouky, 80g pšeničné celozrnné mouky, špetka soli, 100g tuku (používám tuk hera), 1 vejce, 1 lžička sladidla.
Náplň: 9 plátků želatiny (15g), 4 lžičky sladidla, 750g bílého jogurtu o tučnosti 3,8%, 200-250g čerstvého drobného ovoce, šťáva z půlky citronu (je nutná pro ztuhnutí náplně).
Těsto na dort s jogurtovou náplní je poměrně tučné, proto náplň nemusí moc tuku obsahovat, hlavně jen aby byl dostatek čerstvého ovoce. Želatinu v plátcích používám nejraději, protože na rozdíl od různých želatinových ztužovačů je totiž úplně bez cukrů a jiných přidaných látek.
Je-li dort před podáváním patřičně vychlazen, pak je opravdu osvěžující. Pro jednoho jedlíka by měla stačit 1/8 dortu jako větší svačina nebo sladká večeře.
Tak si taky pochutnejte! Vaše