Možná ještě nevíte, že patřím mezi milovníky kakaa. V kakau se přirozeně vyskytují látky s antioxidačním účinkem, polyfenoly. Jak už jsem psala v příspěvku o čokoládě, tyto látky mají kladný vliv na naše zdraví a pocity. Recept na palačinky s kakaem jsem našla na internetu, kde tyto palačinky tvořily palačinkový dort, viz:
https://www.youtube.com/watch?v=RJrcr_IY1y8. Palačinkový dort mi opravdu moc zachutnal, dělám ho pravidelně. Občas dostanu chuť jen na samotné palačinky s kakaem.
Kakao obsahuje asi 12% tuku, je proto užitečné část mléka v palačinkovém těstě nahradit obyčejnou vodou. Palačinky tím získají neuvěřitelnou jemnost a lehkost, což je velmi potřebné pro plněný dort s palačinkami a nevadí to vůbec, i když dělám jen palačinky pomazané náplní.
Těsto na palačinky: 2 vejce, půl lžičky soli, 300ml mléka, 180g hladké mouky, 1 lžíce kakaa (10g), 200ml vlažné vody, OLEJ na smažení palačinek cca 80ml.
Postup: Těsto připravím smícháním výše uvedených surovin kvedlačkou, olej ani cukr do těsta nedávám. Vodu do těsta přidám až nakonec a těsto nechám asi půl hodiny odležet.
Na palačinkovou pánev je třeba nalít těsto na celou plochu. Pak je palačinka nádherně kulatá. Při smažení palačinek se snažím šetřit olejem co nejvíc. Palačinkové těsto nalévám menší naběračkou na suchou pánev, zhruba za 40s těsto ztuhne a teprve potom naliju trochu oleje na obvod palačinky. Palačinku pak špachtlí podeberu, aby se ode dna pánve odlepila, a ještě minutu propeču. Pak rychle otočím palačinku na druhou stranu pomocí dřevěné špachtle, a ještě minutu opékám.
Používám zásadně pánev s nepřilnavým povrchem. Pokud užiju velikost pánve 24cm, průměr upečených palačinek je zhruba 20cm a palačinek je asi 10kusů. Spotřeba oleje tak činí cca 80ml.
Hotové palačinky s kakaem chutnají nejlíp čerstvé a okamžitě. Výborné jsou s ochuceným tvarohem nebo s višňovou či třešňovou zavařeninou se sladidlem, kterou si každoročně dělám. Víc než dvě palačinky však nesním. Nechte si chutnat! Vaše
1 kus=1/10=: 534kJ, 78,3kcal, 19.3g sacharidů