Jako moučník nebo lehká večeře mohou sloužit tradiční palačinky. Oblíbené domácí levné palačinky se prodávají v řadě evropských zemí jako pouliční lahůdka, u nás se venku tak často nevidí.
Palačinky s pudingem jsem začala dělat, když jsem si vzpomněla na výborný piškotový moučník s ovocem podle receptu Juliany Fialové, který byl pomazaný krémem z másla, tvarohu a pudingu a posypaný čerstvým ovocem. Byla to mňamka!
Moje palačinky s pudingem mi chutnají často lépe, než lecjaký zákusek ze špatné cukrárny. Krém proti původnímu receptu neobsahuje máslo a cukr a sladidlo v něm skoro není znát. Podobný energetický obsah mají štrůdlové palačinky.
Co připravit: na 10 kusů palačinek: 500ml odtučněného mléka, 10 lžic hladké mouky (200 g), špetka soli, 1 vejce nebo 1 žloutek, 60ml oleje na smažení.
Suroviny na náplň na 10 palačinek: 400 ml odtučněného mléka, 1 vanilkový pudingový prášek, 3 lžičky sladidla, nízkotučný tvaroh 250g.
Postup: Z mléka, mouky a vejce se špetkou soli rozšlehám řidší těsto. Na rozpálenou pánev s troškou oleje nalévám jednu menší naběračku těsta a nechám těsto roztéct po celé pánvi. Olej následně přidávám, až když jsem odebrala upečenou palačinku a nalila těsto na další palačinku na suchou pánev. Jedině tak budou palačinky vláčné a s minimálním množstvím oleje.
Příprava náplně: Uvařený vlažný puding po lžicích zašlehám elektrickým šlehačem do tvarohu. Vznikne lahodný nepřeslazený krém, kterým potírám upečené palačinky.
Palačinky s pudingem jsou skvělé k večeři. Když zbudou, hodí se další den ohřáté nebo vychlazené jako lehký moučník nebo svačina. Množství snězených palačinek je třeba hlídat. Například já sním dva kusy palačinek s pudingem a jsem nadmíru spokojena. Chutnají mi moc. Mohou je klidně jíst i ti, kteří sladit sladidlem nepotřebují. A jak jsou pěkné, když je ozdobím čerstvým ovocem!
Tak ať Vám chutnají!